БГ EN

Кръстанов на големия финал за Световната купа

27-05-2018 19:55 | Васо Чинаски

 

Димитър Кръстанов записа нов успех за модерния ни петобой, след като се класира за големия финал на Световната купа, който ще се състои в средата на юни в столицата на Казахстан.

Олимпиецът го постигна с точки в два кръга от общо четирите на веригата – този в София и преди това в унгарския град Кечкемет. Финалният кръг е за 36-те петобойци с най-добър точков актив от отделните рундове и практически е с ранг на планетарно първенство.


Иначе в последния ден от Световната купа в София на терените на НСА, която е първа в историята на петобоя ни, смесената щафета записа престижно 12-о място. Тандемът сформиран от шестия в света при мъжете Тодор Михалев и Пресияна Дишева се раздаде, но младостта си пролича най-вече при фехтовката, където нашите записаха 17 победи и 27 загуби.Тодор Михалев (вляво) по време на схватките във фехтовката. Снимка: Адриан Колев, "Илиев спорт агенция"

Въпреки това на паркура яздиха перфектно и постигнаха най-добър резултат от всички отбори – 291 точки (от 300 възможни). При бягането и стрелбата Михалев/Дишева се справиха добре и влязоха в Топ 15.

Шампион стана чешкият тим Ян Къф/Елиска Прибилова, среброто е за Египет - Салма Абделмаксуд/Ахмет Елгенди, а тройката затвори тандема на Беларус - Ирина Пасанцова /Ярослав Ражик.

За сензация може да се приеме отказването на ирландския отбор – съставен от победителя при мъжете в София - Артър Ланигън и втората при жените  Натали Коул. Случи се на фехтовката поради контузия.


Артън Ланингтън (вдясно) бе на път да запише втора победа за Ирландия в София, но бе спрян от контузия. Снимка: UIPM


В Световната купа по модерен петобой в София  участваха рекордните 158 състезатели от 27 държави. Проведе се благодарение на съдействието на Столична община и бе под егидата „София – европейска столица на 2018“ като една от последните проверки преди континенталното  първенство, което предстои през юли в Шекешфехервар (Унгария).

Идната седмица в Пазарджик родният петобой ще има още едно голямо изпитание – традиционният турнир „Христо Чочев“, който е пресявка за Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през октомври.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: димитър кръстанов, модерен петобой, световна купа, тодор михалев, пресияна дишева


Delfina

Спринт
Други новини