БГ EN

Човекът-амфибия скача за рекорд в Охридското езеро

22-06-2018 17:54 | Иван Цанов

Яне Петков, познат като Човекът-амфибия, на 24 юли т.г. ще направи опит за рекорд на Гинес, като плува в Охридското езеро с белезници на ръцете и на краката напъхан в чувал.

 

Петков се надява да подобри рекорда на индиеца Гопал Карди – преплувал 3071 метра в море. Индиецът обаче е плувал само с белезници, докато българинът ще плува освен с белезници и напъхан в чувал.    

 

Яне Петков заяви специално за BGSwim.com, че подготовката му на комплекс „Комитите“ в с. Чучулигово върви много добре и се надява да преплува в Охридското езеро около 3.5-3.8 километра.

 

Той специално благодари и на хората, които му помагат.

 

Неоценима е помощта, която му оказва Димитър Бръчков - кмет на община Петрич. 

 

Особено цени и помощта на Костадин Станоев от Сандански – председател на Национален Съюз „Спорт и сигурност“.      

 

Целеустременият

 

Още след като размених няколко думи насаме с него преди доста години разбрах, че този Яне Петков не е случаен човек. Бях чувал за чудака от Сандански какви ли не работи – включително и че не бил с акъла си и нямало смисъл да си губя времето да разговарям с него.

 

Знаех обаче добре, че всичко трябва да се проверява и нищо не бива да се приема на доверие, особено врели-некипели наговорени от непознати хора.  

 

Най-силно впечатление ми направи неговата целеустременост. Веднага схванах, че този човек има не само цел, но и знае как да я постигне – а това е голяма рядкост. Обикновено хората се препъват или в целта (идеята), или в средството (инструмента) за постигане на целта. Какви ли не предприемачи съм срещал като бизнес консултант. Почти всички имаха добри идеи, по-малко добри инструменти, а само единици можеха да съединят в печеливш синтез и двете. Яне Петков е от последните.

 

Не вярвате? Не сте прави – той има вече записани рекорди, а и почти няма човек в България, който да не е чувал за него. Белокосият дъновист постигна успеха. Дори ще остави диря в историята. Няма съмнение.  

 

Човекът-амфибия не е натрапчив, нито обича да се хвали, не таи омраза и злоба срещу никого. Именно затова успява. Иначе му завиждат. И говорят срещу него – дребни и незначителни хорица. Няма смисъл – това него изобщо не го интересува, нито травмира. Нито хората, които го обичат и му се възхищават. А поклонниците му са огромно мнозинство. Даже познавам такива, които искат да му целуват ръцете и го мислят за жив светец.    

 

Особено ме впечатли нещо, което ми каза последния път, когато го видях: „Искам рекордите да се запишат като български. Нека хората знаят какво могат българите.“ Родолюбец е Яне Петков – дума да няма.  

 

Голям е много този Яне Петков. Наистина много.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Яне Петков, Човека-Амфибия


Delfina

Спринт
Други новини