БГ EN

Офицер Израел претегля лодките в Пловдив

Снимка: Sport PR Events Managment
Снимка: Sport PR Events Managment
10-09-2018 13:17 | BGswim.com

 

Със своите 67 години Ели Сабо е доайенът в съдийския екип на световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив. Бивш офицер е от армията на Израел, но ходи на всички големи шампионати като доброволец. Като такъв пристига и в България с „мисия като за световно“.

Неговото работно място е в хангар №14 на гребния канал. Задачата му е да проверява теглото на всички 400 лодки преди да влязат на състезание и след финала на всяка гонка.

 

Докато обяснява същността на работата с, поставя на теглилките излезлите от водата 11 скифа (лодки с един гребец) и доволно отбеляза – в стандарт.

Това означаваше, че нито един скиф не е бил с тегло под 14 килограма. Следователно състезанието е било честно.

„Понякога лодката може да бъде по-лека и тогава ние съдиите прикрепяме тежести на дъното, за да достигне стандартното тегло по изискванията на ФИСА“, обяснява г-н Сабо.

Върши работа с удоволствие и отдаденост към джентълменството в гребния спорт. И е абсолютно наясно какво биха означавали 100-200 грама предимство за една лодка, защото самият е гребец и не пропуска възможността сутрин да отиде на тренировка в малка река край Тел Авив, където живее.

„Когато напуснах армията на Израел, след 15 г. служба в техническите части, станах професионален съдия по гребане във ФИСА. Бях на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Старая се да не пропускам големите състезания дори и сега, когато вече съм доброволец, и за своя сметка дойдох  тук в Пловдив.

Вече се запознах с колегите, които са на старта и по дистанцията, имам лични впечатления от работата им – тя е много професионална. Убеден съм, че ние – съдиите правим двете най-важни неща, които се изискват от нас: да пазим здравето на състезателите и да им даваме равни условия по време на състезанията“, заключи съдия Ели Сабо.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: гребане, световно, пловдив


Delfina

Спринт
Други новини