БГ EN

Как педълсите помагат на плувеца

21-10-2018 13:18 | Деян Гечев

 

Педълсите, наричани също лопатки, са важен аксесоар в инвентара на плувеца. Всеки, който ги е слагал знае какво е усещането, тренирайки с тях. Голяма част от състезателите ги обожават. С педълсите се плува много по-лесно и бързо.

В следващите редове ще разберете как помагат в подготовката на състезателя и какво да направим, за да извлечем максимална полза от тях.


Запознайте се с ползите от употребата им

1) При изследване няколко момичета били накарани да направят серия от спринтове по 25 метра. Педълсите, които ползвали в началото били малки, след което средни. И в двата случая скоростта, както и дистанцията за загребването се увеличили драстично в сравнение с плуването без педълси.

2) Друг опит бил направен с момчета, които плували с големи педълси. Отново плували спринтове по 25 метра, но имали задача да държат определен ритъм. Резултатът бил същият - скоростта и дистанцията за загребването се увеличили значително.


3) Група гърбисти трябвало да плуват няколко серии по 100 метра максимално. Когато ползвали педълси нивата на лактат били по-ниски в сравнение с плувания без тях, т.е състезателите били по-ефективни.

Когато били накарани да плуват на около 85 % от възможностите си обаче плуването с педълси се оказало по-неефективно.

4) От друга страна в проучване, в което взели участие над 1200 плувци, било установено, че прекомерното плуване с педълси, увеличава риска за контузии, особено в раменния пояс.

Положителната страна на педълсите

1) Значително увеличава силата.

Най-вече се обяснява с това, че увеличаваме площта, с която загребваме водата. Увеличената площ води до по-голямо съпротивление, което изпитваме, а следователно силата, която ни е нужна, за да го преодолеем.

2) Скорост и ефективност.

Както вече споменахме, плувайки с този аксесоар, ние можем да плуваме страшно бързо. Понякога дори може да е по-бързо от най-добрите ни постижения по време на тренировка. По този начин разбираме как се чувстваме най-ефективни и да се работи така, че да се постигне това на състезание.

3) Подобряват техниката на загребването.


Освен силата, която развиваме, ползвайки лопатките, те могат да бъдат прилагани и за подобряване на техниката на загребването. Чрез тях се усеща всяка една фаза и много лесно можем да разберем, когато не ги изпълняваме правилно.

Отрицателната страна

1) Риск от контузии.

Вече споменахме, че най-голям риск от контузии има в раменния пояс. Използвайки големи педълси, сухожилията се напрягат най-много именно там. Ако усещате болки или сте податливи към контузии в раменете, големите педълси е добре да бъдат избягвани. Най-добре е ползването на педълси с по-малък размер.

2) „Изпускане“ на водата.

Знаем какво е усещането след като свалим педълсите. В първите няколко дължини сякаш водата се плъзга между дланите ни и не можем да я „хванем“. Този ефект се усеща най-вече, когато се плува с големи педълси.

Както се вижда, лопатките могат доста да допринесат за развитието на плувците. Винаги в началото се плува с по-малки педълси и колкото по-силни, здрави и големи ставаме, толкова по-големи започваме да използваме. Това е знак за развитие в положителна посока.

Плуването с тях може да се превърне дори още по-интересно, когато ги използваме и по-различен начин. Примерно, ако махнем ластиците, които се поставят на китките, т. е остане само този, който се прикрепя към пръстите. По този начин, педълсът може лесно да се изхлузи от ръката, когато не загребваме правилно. Още един начин за подобряване на техниката.

Доста често, заедно с педълсите можем да използваме и плавници. С тази комбинация може буквално да преминем на свръхзвукова скорост и значително да подобрим плуването си.


Изборът е разнообразен и на дизайна и от гледна точка на това за какво ще са ни нужни. Ето няколко вида, които можем да използваме:

1) Педълсите от този тип варират по размер. Обикновено има малки, средни и големи.
Помагат както за техниката, така и за силата.
2) Този вид педълси най-често се използва за подобряване на техниката. Поставят се само на пръстите.

3) Agility paddles – както самото име подсказва, акцентира се върху силата, но играе роля и в развитието на техниката.4) Още по-интересен тип, с който можем да развием техниката на загребването.

 


----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 
Delfina

Спринт
Други новини