БГ EN

За всяка болка – извор

01-11-2018 12:45 | vihrogon.bg

 

Различни проучвания показват, че България влиза в тройката на най-богатите откъм минерална вода територии в света. Някои от местата са наистина уникални.

 

Дали имаме проблем с метаболизма и затлъстяването, с кожата или опорно-двигателната система  - като лоши счупвания или дископатия, или пък със сърцето и нервите – всичко тези заболявания могат да бъдат положително повлияни от минералните води в нашата страна.

Само трябва да знаем при кой проблем къде да отидем.

 

Водите в Банкя са подходящи за лечение на сърдечно-съдови заболявания, смущения на нервната система, нарушения в обмяната на веществата.

 

Велинград e пpoфилиpaн зa лeчeниe нa бeлoдpoбни и cтaвни зaбoлявaния, нa нeвpoлoгични и гинeĸoлoгични пpoблeми (в тoвa чиcлo и cтepилитeт), нa бъбpeчни, чepнoдpoбни, cтoмaшнo-чpeвни и мнoгo дpyги зaбoлявaния.

Всъщност водите във Велинград съчетават качествата на водите в Хисаря, Баня и Наречен.

 

Курортът Девин се препоръчва за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система.


В Павел баня се лекуват заболявания на периферната нервна система – вертеброгенни заболявания (дискови хернии, стеснения на гръбначно-мозъчния канал, радикулити, сколиози, спондилолистези, спондилоатроза, травматични увреждания на периферната нервна система);

травматични увреждания на централната нервна система, предимно на гръбначния мозък;


дегенеративни неврологични заболявания;


ортопедични заболявания – посттравматични и


дегенеративни ставни и периставни заболявания;


други заболявания – кариеси, гингивити и прочие.

 

Сандански е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове от нетуберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни заболявания.

 

Минералните извори са шест на брой и са богати на флуор, хидрокарбонатно-силициеви и сулфатно-натриеви съставки.

 

Хисаря е популярен СПА курорт, където е поставено началото на балнео-лечението в България.

Там има 22 минерални извора, 16 от които са естествени.

 

Минералната вода в Хисаря е слабоминерализирана и е подходяща и за ползване като трапезна вода.

Подходяща е при заболявания на стомашно-чревният тракт, при камъни в бъбреците или жлъчката, заболявания на опорно-двигателния апарат, както и при гинекологични проблеми.


В Сапарева баня се лeĸyвaт зaбoлявaния нa oпopнo-двигaтeлния aпapaт, нa пepифepнaтa нepвнa cиcтeмa и гpъбнaчния cтълб, пocттpaвмaтични cъcтoяния, opтoпeдични, дeгeнepaтивнo-cтaвни, ĸoжни и гинeĸoлoгични зaбoлявaния.


В Нареченски бани водите съдържат радон. Той спомага за подобряването на сърдечната дейност, разширяването на съдовете, както и за понижаването или нормализирането на кръвното лягане.

Има положително влияние и при обменните процеси в клетките и деленето им, както и при наличието на лимфен застой.

Радонът има силен ефект при проблеми с половите жлези, както и с щитовидната. Подпомага въглехидратната обмяна, а по този начин нивата на захарта в кръвта се нормализират. Това означава, че минералната вода в Наречен е подходяща също така за лекуване на диабет.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: минерална вода, извор, СПА, лечение, здраве, любопитно


Delfina

Спринт
Други новини