БГ EN

Еколозите нe дават мазила за Стойчев срещу студа на Антарктида

07-11-2018 09:28 | Василен Димитров

 

Петър Стойчев няма да може да ползва мазила за сгряване и срещу претриване по време на леденото плувно състезание в Антарктида, а причината е в екоактивистите, борещи се за чистотата на околната среда на Седмия континент.

Световният и европейски шампион ще мери сили с още 15 корави мъже от девет нации на дистанция от 1 км.

Историческото състезание, организирано от Международната федерация по ледено плуване, ще се състои при първата възможност за благоприятни условия в прозореца от 21-28 ноември.

Трасето ще бъде маркирано с  шамандури през определени метри.  


„Ще плувам с обикновена силиконова шапка и бански костюм, който няма неопрен или други екстри, които да ме предпазват от ледената вода. Нямаме право да се мажем с никакви препарати заради ледения студ. Забранено е от екологична гледна точка, за да не се замърсява околната среда”, обясни Стойчев, който замина в понеделник в посока Чили.

Температурата на въздуха ще бъде около минус -15 градуса, а на водата минус – 0,3 градуса по Целзий.

„Имам опит в студени води и знам колко е трудно. Дишането се забавя, тялото се свива, главата те боли зверски. Невероятно изпитание за човешките възможности“, допълни световният шампион по ледено плуване.

„Мястото ще бъде доста далеч под нашата изследователска база на остров Ливингстън, но съм говорил с професор Пимпирев да я посетим за един час. Тръгваме със специален кораб от чилийския град Пунта Аренас на 16 ноември и няколко дни ще изминем докато стигнем до разрешено място за състезанието. Ако някой си мисли, че отиваме за кеф, много се лъже. Всеки от състезателите иска да спечели, за да влезе като първия в историята плувец триумфирал на Седмия континент. Ще направя всичко, което трябва и ще стискам зъби, но искам и на Антарктида да чуя “Мила Родино" като победител. Това ми е голямата цел и предстояща мечта”, каза още Стойчев.


Единствените му опасения са, че на борда на кораба интернет връзката ще бъде силно ограничена.

Това ще попречи на комуникацията му със семейството, близки и приятели.

На 3 декември Петър Стойчев се завръща в София.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: петър стойчев, антарктида, ледено плуване


Delfina

Спринт
Други новини