БГ EN

Ясни са олимпийските треньори на плувците от САЩ

Дейв Дърден (вляво) и Грег Мийхън. Снимка: USA swimming.
Дейв Дърден (вляво) и Грег Мийхън. Снимка: USA swimming.
06-12-2018 15:14 | Иван Цанов

 

Американската плувна федерация (USA swimming) обяви треньорите, които ще са начело на представителния отбор на олимпийските игри в Токио през 2020 г.

 

Мъжкият състав ще бъде ръководен от Дейв Дърден. Понастоящем 42-годишният специалист е главен треньор на университета на Калифорния. Под негова опека там се подготвят Нейтън Адриан и Райън Мърфи.

 

Дамският състав ще бъде оглавен от Грег Мийхън. Той също е на 42 години. Мийхън в момента е треньор на вероятно най-добрата плувкиня в световен мащаб – Кейти Ледеки, в университета на Станфорд. В Станфорд тренира и олимпийската шампионка Симон Мануел.      

 

Особеност на американското спортно плуване е, че за разлика от много други национални отбори, в САЩ нямат постоянни национални треньори за дълъг период. Американската плувна федерация назначава за най-важните състезания (олимпиади и световни първенства) главни треньори и то за сравнително не особено дълъг срок.

 

Прави впечатление, че двамата нови треньори са относително млади – по на 42 години. Обикновено ръководното тяло на американското спортно плуване се спира на по-възрастни треньори.  

 

Плувците на САЩ са най-силните в света и затова всички конкуренти следят внимателно номинациите за главни треньори на тази държава, като внимателно се следят техните изявления и действия.

 

На плещите на Дейв Дърден и Грег Мийхън ляга тежка отговорност. Те влизат в следите на свои митични предшественици като Боб Кифут, Еди Рийз и Боб Боумън.

 

Досега плувците на САЩ са спечелили на олимпиади 553 медала.  

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Дейв Дърден, Грег Мийхън, USA swimming, Токио 2020


Delfina

Спринт
Други новини