БГ EN

Венци Айдарски хвана Кръста в Сандански

Венцислав Айдарски, снимка: вестник Струма
Венцислав Айдарски, снимка: вестник Струма
06-01-2019 16:10 | Иван Цанов

На големия християнски празник Богоявление и през 2019 г. бе спазена традицията Христовия Кръст в българските населени места край басейни, ручеи, водоеми, язовири, реки, езера и морето да бъде хващан от хора, които тренират плувни спортове.

 

Известният български плувец Венцислав Айдарски спаси Св. Кръст в Сандански. Ритуалът се проведе на езерото в Градски парк „Свети Врач“. Той е роден през 1991 г. и е състезател на Вихрен Сандански.   

 

Във Варна първи до Разпятието стигна Александър Матев. Той е на 18 години и тренира водна топка. В ледените води на Черно море на първа буна се хвърлиха около 80 смелчаци, като светинята се оказа в ръцете на ученика от Руското училище.     

 

В Бургас плувецът от Бриз Бургас Йордан Господинов спаси Светия Кръст в конкуренцията на още 38 смелчаци. Той е на 21 години, а най-възрастният бе на 66. Температурата на водата бе около 6 градуса. Церемонията се извърши на моста в Морската градина.

 

На 6 януари Богоявление (Йордановден), християните честват кръщението на Исус Христос в река Йордан от Йоан Кръстител. Тогава, според евангелията, Светият Дух слязъл върху него в образа на гълъб и се чул глас от небето: „Ти си Моят възлюбен Син; в тебе е Моето благоволение“.

 

Това е първото свидетелство, записано в Светите писания, че именно Христос е Божият син. Този момент слага и началото на служението на Христос.      

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Богоявление, Йордановден, Айдарски


Delfina

Спринт
Други новини