БГ EN

Какви рискове за здравето крие водата в басейните

12-01-2019 10:00 | puls.bg

 

Влизайки в басейна, ние споделяме, както водата, така и микробите с всички останали хора вътре. Тези бактерии при здрави хора най-често са от вида Ешерихия коли (E.coli).

Последните са нормални обитатели на дебелото черво, но попаднали през устата - при поглъщане на вода по време на плуване, може да предизвикат оплаквания отстрана на гастро-интестиналния тракт - от болка и неразположение до тежка диария и загуба на течности.

Някои щамове Е. коли са особено опасни.

Такива са Е. коли О157:Н7, които произвеждат токсини и атакуват стената на червата, предизвиквайки кървава диария.


Хлорът и другите химикали помагат да се неутрализират някои от тези микроби, но много от огнищата са причинени от криптоспоридиум (Cryptosporidium parvum) - малък паразит, който е защитен от обвивка, предпазваща го от действието на хлора в рамките на десетина дни в хлорна среда.

Това означава, че дори добре поддържаните басейни са разпространители на паразита.


Затова огромна роля играе личната хигиена в тези случаи. Влизането в басейн трябва да се предхожда от измиване на тялото с топла вода и сапун.


За естествените плувни басейни, като езера и морета, важи същото, но големите им размери "разпръсват" бактериите и микроскопичните паразити, намалявайки шансовете за инфекция, дори ако някой погълне вода случайно.


Особено важно е избягване на плуването в зони, които са замърсени с животински изпражнения.


Установено е, че през лятото, по време на почивка, близо 80% от всички бактериални инфекции са причинени от водата в басейните.

За тази цел публичните басейни трябва да бъдат лицензирани.

Освен това, трябва да се проверяват безопасността на оборудването и водопроводните стойности. Задължително е следенето на нивата на химическия състав ежедневно и воденето на дневник за добавените химикали.

Дори и всичко да е изрядно, отново е възможно да се развие инфекция, но тази вероятност е сведена до минимум.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: бактерии, здраве, басейни, полезно, хлор


Delfina

Спринт
Други новини