БГ EN

За какво да внимаваме в сауната

12-01-2019 11:02 | puls.bg

 

Смята се, че сауната носи ползи за здравето. Изпозва се за почистване и детоскикация на организма. Това обаче не означава, че тя не носи и рискове.

Изгаряния


Повечето такива случаи са в резултат на допир с нагревателя или с друга гореща повърхност в сауната. Обикновено са незначителни, но могат да бъдат и сериозни.

Изгарянията в сауната могат да бъдат и в резултат на излагане на горещия въздух, тъй като температурата може да достигне до над 80 градуса по Целзий. Неприятните усещания при изгарянето са причината, поради която напускаме сауната, поради което този тип изгаряния са и сравнително редки.


И все пак, като превантивна мярка срещу подобен сценарий не бива да се влиза в сауната след консумация на алкохол.


Ефекти върху репродуктивната система

Това предупреждение се отнася най-вече за мъжете. Не е препоръчително да се посещава сауната, ако се правят опити за зачеване. Причината е, че с повишаването на телесната и околната температура, се покачва и тази в областта на тестисите. Известно е, че топлината афектира качеството на спермата.

 

Макар ефектът да е обратим, това може да не се случи в кратък период. Проучване установява, че броят на сперматозоидите е понижен до една седмица след излагането в сауната.

Нормалният брой се възстановява след около пет седмици.

 

В допълнение бременните жени трябва да са наясно, че влизането в сауната през ранната бременност може да причини аномалии в развитието на бъдещото бебе.Вредните организми


Топлината и влагата, които са характерни за сауната, могат да бъдат идеалната среда за развитието и разпространението на различни микроорганизми. Такъв пример са гъбичките.

В The Journal of the American Medical Association се описва случай на млад мъж, който след редовно използване на сауната развива висока температура и втрисане, които прерастват в задух и умора.

Причината за конкретния случай е, че мъжът излива вода върху нагревателят в сауната от кофа, в която има мухъл.


Сауната не бива да се използва за отслабване


Разпространено е схващането, че с помощта на сауната могат да се стопят мазнините. Това твърдение е невярно. Ако има намаляване на теглото, то по-скоро се дължи на понижаване на съдържанието на вода в организма, а не на мазнини. Тази практика може да повиши риска от дехидратиране на организма.


Резките промени в температурата могат да бъдат опасни

Мнозина обичат след сауна да се „гмурнат“ в снега или в ледена вода. Това може да доведе до приятни усещания, но не е безопасно за всички.

Така например хората, които страдат от сърдечносъдови нарушения, трябва да избягват резките температурни промени, тъй като те могат да доведат дори до сърдечен удар.


Да използваме сауната безопасно


Посещението в сауната може да подмлади ума и тялото по неочакван начин. От Канадското сдружение, изследващо ефектите от сауната върху здравето, обясняват, че тя е безопасна и се понася добре от хората, които са в добро здраве.


Все пак е препоръчително да бъдем предпазливи – да не стоим вътре повече, отколкото ни е комфортно, организмът да бъде хидратиран. Една от най-важните препоръки, свързани с използването на сауната, е да се не комбинира с употреба на алкохол.

Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително и сърдечна аритмия. По принцип, сауната не е безопасна за хора със сърдечни проблеми и с проблеми с терморегулацията на организма. Не бива да се ползва и при наличие на повишена телесна температура, инфекции на респираторния тракт, кожата и др.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: сауна, СПА, здраве, любопитно


Delfina

Спринт
Други новини