БГ EN

Правила за хигиена, които всеки малък плувец трябва да научи

07-02-2019 13:50 | новите родители

 

Всички басейни са задължени да спазват санитарно-хигиенни правила и рискът от зараза е наистина малък. Администрацията е длъжна да взема проби и да следи показателите на водата.

Въпреки това не всички басейни и фитнес зали, в които родителите водят децата си, спазват тези изисквания. А, ако дезинфекцията не е стриктна, топлата вода е идеална среда за развитие на микроби.

Кожни болести


Детето може да хване някаква кожна болест особено, ако имунитетът му е нисък или има някакви охлузвания и наранявания на епидермиса.


Гъбички


Те са най-честото заболяване.

Микоза може да се появи както по кожата, така и по ноктите.

Детето може да се зарази и във водата, въпреки, че гъбичките най-често се въдят по пода на съблекалнята, стълбите и в душкабините.


Бактерии и вируси


При децата бактериалните и вирусни заболявания на кожата не са рядкост - най-чести са пиодермията, молуските и брадавиците.

Те се причиняват от стрептококи и стафилококи – бактерии, които живеят в басейните и от вирусите на молуските, които са силно заразни.


Чревни инфекции


Някои от причинителите им попадат в организма, когато детето случайно глътне вода от басейна.

Съществува потенциален риск то да се зарази с ламблии. Тези чревни паразити причиняват диария, позиви за повръщане, болки в стомаха и обриви по кожата.


Инфекции на горните дихателни пътища


Децата, които ходят на плуване, често боледуват от рецидивиращи инфекции на горните дихателни пътища.

Рискът е по-висок, заради преохлаждането при разсъбличане, от хладната вода и от температурната разлика вътре и вън от басейна.

Много родители грашат и като пускат детето на плуване, скоро след като е преболедувало и не се е възстановило напълно.


Правила


- Обяснете на детето, че не бива да гълта вода от басейна.


- За да се предпази от кожни болести, задължително освен преди да влезе във водата  и на излизане от басейна  трябва да се изкъпе старателно под душа. Задължително с гел или сапун.


- Джапанките са задължителни. Те не бива да се свалят под душа, в душ кабината и хлапето да стъпва босо по плочките в общите помещения.


- Кърпата е лична, индивидуална и не се услужва на приятели. А след тренировка, задължително се сменя с чиста.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: хигиена, басейн, зарази


Delfina

Спринт
Други новини