БГ EN

Олимпийските медали в Токио от рециклирани материали

Снимка: Gulliver Photos/Getty Images
Снимка: Gulliver Photos/Getty Images
11-02-2019 15:25 | BGsprint.com

 

Всички медали на олимпийските и параолимпийските игри в Токио ще бъдат изработени от рециклирани електронни отпадъци, разкриха организаторите.

Проектът е стартиран през 2017-а с цел да бъде събран достатъчно електрически отпадък, включително стари мобилни телефони и лаптопи, за да бъде осъществена идеята.

Целта е да бъдат събрани 30,3 килограма злато, 4,1 килограма сребро и 2,7 килограма бронз като според организаторите всичко върви по план. Бронзът е събран още през юни, а до октомври вече е набавено 90% от златото и 85% от среброто.

По-късно през годината Токио 2020 ще покаже и дизайните на медалите. Рециклираният метал е събран от японските граждани, както и бизнеса и индустрията. До ноември 2018 са събрани 474888 тона стари устройства, а 5 милиона използвани телефона са предадени чрез местна комуникационна компания.

"Изчислено е, че оставащото количество от необходим метал за изработката на олимпийските и параолимпийски медали може да бъде извлечен от устройствата, които вече са дарени", споделят организаторите.

На Игрите в Рио през 2016-а около 30% от среброто и бронза в медалите дойде от рециклирани материали.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: олимпийки игри, токио 2020


Delfina

Спринт
Други новини