БГ EN

С възрастта приятелите намаляват и това не е лошо

14-02-2019 09:54 | Обекти

 

Истинските приятели започват да се броят на все по-малко пръсти на ръцете с напредването на възрастта и това плаши.

Страхувате се, че може да ги загубите и понякога се вкопчвате в тях, притеснени за бъдещето, но е неизбежно – прекратявате отношенията с някои от старите си приятели, но пък с годините самите вие вече сте съвсем други личности: по-сложни, по-интересни, видели много нови места, неща и хора.


1. Интересите се променят


Колкото повече остаряваме, толкова повече интересите и приоритетите ни се различават от онова, за което сме мечтали като тийнейджъри и толкова по силно започваме да защитаваме това, което ни е ценно. Това неизбежно се пренася и върху отношението с околните – у нас се появяват определени стандарти и очаквания и не допускаме всеки в живота си.

С годините в него се появяват хора, които ще оценят онова, което казваме и правим в момента, и тези хора заемат местата на онези приятели, с които ние сме се разминали във възгледите си.


2. Трупаме опит


Опитът ни позволява да разберем как да привлечем и да задържим до себе си хората, които наистина са ни интересни, на които наистина можем да разчитаме. И обратното – колкото по-възрастни ставаме, толкова по-опитни сме в преценките си за личности, които нямат място в обкръжението ни. И това е хубаво, защото когато с някого вече не ни свързва нищо, освен навика, не е ли най-добре всеки да тръгне по своя път?


3. Осмисляме отношенията си с околните


Неминуемо ще изгубим някои от старите си приятели, но пък можем да спечелим нови, защото с възрастта имаме повече знания, теми за разговор, които да предаваме и обсъждаме, нови места, на които ходим и завързваме приятелства. Мислите, че няма да откриете хора, на които вашият опит и преживявания не са интересни?

Напротив – много са онези, които обичат да случат хубави и хубаво разказани истории, да научат нещо, което не знаят, така че има доста начини да разширите своите хоризонти в приятелските отношения.


4. Времето не достига


С възрастта осъзнаваме, че ни остава все по-малко време за развлечения, ако въобще остава. В зависимост от професията и още много други неща животът наистина може да се сравни с бягане с препятствия. Но идва и осъзнаването, че трябва да управляваме и разпределяме времето си възможно най-мъдро, за да можем да успеем с всичко, което сме замислили. Това се отнася и до хората около нас – рано или късно разбираме с кого искаме да прекарате част от времето си и с кого не.


5. Без лъжи и неискреност


Ако като деца и младежи сме били склонни да приемем преувеличаването и изкривяването на действителността, с възрастта непримиримостта към неискреното отношение и лъжите се увеличава. Преставаме да търпим измамни и лицемерни отношения, както и груби неистини. Все по-често се стремим към смислени разговори, а не към празнословие и, съответно, се стараем да се обграждаме с хора, които имат какво да кажат и то да е искрено и ценно за нас.

Когато човек е последователен, задълбочен и по-оптимистично настроен, достига всяка следваща житейска спирка по-мъдър и по-опитен отпреди. И именно това е хубавото.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: приятели, опит, любопитно, психология, социология


Delfina

Спринт
Други новини