БГ EN

Норвегия втора по износ на морска храна

12-03-2019 09:34 | menumag.bg

 

Едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправен светът днес, е осигуряването на достатъчно количество здравословна храна за бързо нарастващото население на планетата ни.

 

Отговорът на Норвегия е развиването на аквакултура.

Хилядолетна е практиката в риболова на норвежците и е исторически обусловено желанието им да се съхрани морето, за да може то да изхранва бъдещите поколения.

Уникалната комбинация от природа, култура и управление на скандинавската държава позиционира местната морска храна на световно ниво от гледна точка на качество, традиция и устойчивост.

 

Дългата брегова ивица на Норвежко море и Баренцово море дава на местните рибари възможност за лесен достъп до многобройни морски видове.

А и богатството на морските ресурси, което датира от векове, е създало основата на местните общества по морските брегове на Норвегия.

Така се е създала културата на норвежката морска храна и кухня. Управлението на норвежкия риболов гарантира, че норвежката морска храна се добива по отговорен и устойчив начин.


От хайвера до пазара


Процесът на отглеждане на норвежка сьомга започва на сушата в инкубатори. Както и при сьомгата в природата, оплождането на хайвера се извършва в сладка вода. След 10–16 месеца в сладка вода, сьомгата е готова да бъде поставена в рибовъдното съоръжение в морето.

Норвежките сьомги се отглеждат в акваферми в морето и във фиорди за 14–22 месеца.

Когато рибите достигнат тегло от 4–6 кг. те са готови за преработка.

Сьомгата се транспортира на кораби с резервоари за жива риба до съоръженията за преработка на риба, където се почиства, измива и сортира по размер и качество.

След това се изпраща за преработка в самата Норвегия, за продажба в търговската мрежа, или се експортира по суша или въздух до 140 страни в цял свят.


Море от опит


Първото съоръжение в света за отглеждане на сьомга е било построено от двамата братя Грьонтвед през 1970 година.

 

Днес съоръженията за аквакултура – аквафермите за сьомга, повече от 1000 – са закотвени за морското дъно на места с подходящи условия.

 

Чрез автоматични системи рибата се изхранва с прецизно балансирани гранулирани фуражни култури, използва се високотехнологично оборудване за наблюдение на условията, при които тя се отглежда, като се следи съдържанието на кислород, водните течения, температурата на водата.

 

Допуска се едва 2,5% от обема на едно съоръжение да се запълва с риба.


С подкрепата на държавата

 

За функционирането на морската хранителна индустрия в Норвегия се грижи Norwegian Seafood Council (NSC).

 

Работата на NSC е съсредоточена в три главни области: съвместни маркетингови активности с компаниите, износители на морска храна, разпространение на пазарна и статистическа информация и управление на комуникационния и репутационен риск.


Норвежката морска храна в цифри


Морската храна е един от най-важните продукти за износ от Норвегия


Норвегия е втори по големина износител на морска храна в света след Китай

Норвегия доставя морска храна в повече от 140 страни . Равнява на 2,7 милиона тона

 

Всеки ден по света се сервират 37 милиона ястия с норвежка морска храна

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: риби, риболов, норвегия, сьомга, любопитно


Delfina

Спринт
Други новини