БГ EN

Плуването развива координацията при децата

14-03-2019 17:06 | puls.bg

 

Учени установиха, че дори на 5-годишна възраст децата плували като бебета притежават значително по-добри способности да пазят равновесие и по-развита координация на движенията, в сравнение с техните връстници.

Професори по психология от университета в Ланкастър (Англия) сравнили резултатите от тестове направени с 38 хлапета.

От 19 деца били плували като бебета. Останалите не.


При анализа на данните били взети под внимание и други фактори, като социален статус и образование на родителите, наличието на по-големи братя и сестри и т.н.

Част от малчуганите започнали да плуват на 2-3 месечна възраст и продължили да се занимават с това до 7-8 месеца.

 

Всяко занятие включвало гмуркане на бебето и излизане на повърхността с помощта на родителя, както и опити да се уловят плаващи във водата предмети.

Когато станали на около пет години, децата и в двете групи били подложени на тест за координация, при който трябвало да ходят на пръсти, да балансират на един крак, да скачат на въже и да целят мишена с топка.

„Установихме, че децата, които са плували в най-ранна възраст, показват многократно по-добри резултати при тестовете за координация на движенията.“ обяснява проф. Сигмундсон.

„Водата и плуването са изключително полезни за развитието на децата. При редовни занимания във вода се укрепва не само мускулатурата и скелета, но се развиват и мозъчните центрове отговорни за баланса и координацията. В по-късното развитие на децата, тези центрове се свързват с логическото мислене и способността за концентрация.“ допълват авторите на проучването.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: плуване, здраве, любопитно


Delfina

Спринт
Други новини