БГ EN

За какво да внимаваме в басейна

26-03-2019 12:28 | puls.bg

 

Отпадните продукти на човешкото тяло могат да бъдат доста резистентни към химикали за почистване на басейни, повечето от които са на хлорна основа.

Екип на американския Център за контрол и превенция на зарази прави интересно проучване. Изследва проби от 161 филтъра в публични басейни и прави неприятни констатации. Над половината басейни са били замърсени с Ешерихия коли (Escherichia coli) и то от един основен източник - човешки изпражнения.

Това не означава, че посетителите се облекчават във водата. Проблемът идва по-скоро от лошата им хигиена - не са взели душ преди влизането в басейна или са пропуснали някои критично важни места.

Според експертите средностатистическият плувец внася със себе си около 0,14 грама фекална материя в басейна, която си остава там.

Не е възможно да се прави микробиологична проба на басейна всеки път, когато го посещаваме, но експертите дават мъдър и простичък съвет за съблюдаване: ако водата е така мътна, че дъното на басейна не се вижда – не влизайте!

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: плуване, басейни, хигиена, хлор, здраве
КоментариDelfina

Спринт
Други новини