БГ EN

Левичарите имат предимство при спортове с топка

15-04-2019 15:05 | новите родители

 

Левичарите в различните видови спортове не са често срещани като брой, но тези хора имат предимства. Особено, когато става въпрос за тези случаи, когато са необходими бързи действия.

Причината е в това, че движенията на левичарите са неочаквани за противника, съобщава Biology Letters.

Смята се, че в днешно време левичарите на земята са около 10-13 процента от населението. В бейзбола, например, над 30 процента от питчърите (питчър – един от най-важните играчи в този спорт, който има задача така да хвърли топката, че да затрудни съперника б.р.) са левичари.

Подобна тенденция се наблюдава и при жените. В тениса на маса левичарите сред професионалните състезатели са 19 процента, а в тениса на корт и бадминтона – около 8 процента.

Изследователите са направили замервания на времето, необходимо за нанасяне на удар по изпратената от противника топка, а така също и времевите интервали при различни съперници.

Резултатите показват, че най-краткото време между отделните действия с топката е в тениса на маса и бейзбола. Авторите на научната работа заключават, че левичарите са по-успешни в тези спортове, защото за съперника е по-трудно да предскаже действията им и да се подготви за тях

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: левичари, игри, любопитно, нестандартно


Delfina

Спринт
Други новини