БГ EN

Защо на Talent Cup се диша по-лесно

Мултифункционалният Георги Чобанов. Снимки: Евгени Цеков и Ивелин Солков
Мултифункционалният Георги Чобанов. Снимки: Евгени Цеков и Ивелин Солков
29-04-2019 18:29 | Василен Димитров

 

Обичайната гледка на състезания по плуване за деца и юноши у нас е на трибуните да се сливат в едно цяло състезатели, треньори, родители, роднини…

Това позволяват условията на спортната база. Така повелява традицията.

Плувците са лишени от жизнено пространство. Място за почивка и концентрация няма. Кислородът не достига.

Така е и при големите, дори когато се гонят нормативи за световни първенства.

Такива били обстоятелствата.

Един треньор по скокове във вода обаче показа, че има начин да се случва инак, по европейски, дори в „парника“ „Диана“.

Георги Чобанов, който подготвя състезатели за световни и европейски турнири, и е съдия за надпревари под шапката на ФИНА и ЛЕН, за втора поредна година направи пропусквателен режим за родители и зрители на международния турнир по плуване, организиран от неговия клуб Витоша – Talent Cup.

При това го измайстори по доста оригинален начин.Чрез софтуер и фирма, обслужила Световната купа по художествена гимнастика в София (на която Чобанов бе водещ и диктор) бяха изготвени специални баджове за треньори и съдии.

Бяха щракнати на терен, а по снимките им хората от охраната редуцираха движението около водата и трибуните.

Родителите бяха допускани единствено за дисциплините на своите деца. Информираха се от специално табло.

Бе направено показно и на още един подценяван и неизползван у нас ресурс – желанието и енергията на доброволеца.

Майка от младия пловдивски клуб ВСИ се нагърби със задачата да отговаря за реда и информирането на родители за предстоящите серии, така че да няма недоволни  и пропуснати.

Получи от Чобанов специални награди, а нейното дете ще плува догодина без такса участие.   

Самият турнир Talent Cup можеше да бъде наблюдаван на живо от големи екрани в барчетата от заведенията в и около басейна.„Доволен съм, че Витоша направи стегнато състезание, без излишно напрежение. Имаше достатъчно кислород за състезателите в басейна. Получих много положителни отзиви от клубовете, треньорите, плувците , включително от тези от чужбина, както и от родителите“, коментира Чобанов пред BGswim.com.

Мултифункционалният Георги продължава да работи в тази посока и догодина ще въведе лимит за състезатели, отваряйки електронен прозорец за заявки от 22 март до 1 април.

Първите 500 заявки ще определят броя на участниците, без значение, че някои отбори ще останат извън играта. Важен е редът и организацията.

„Идеята е не да е гони масовост, а да правим турнир от международна класа, в който да започнат да идват и големи имена. Ще работим и върху това да има повече елементи на шоу и забавление“, допълни Чобанов.

В тази връзка ще гони подобряване на покриването с картина на турнира.

Намерението му е да докара телевизионен кран за общите планове, да осъществи подводен ракурс, както и релси, от които мобилна камера ще следи отблизо лидерите в сериите.
 
Чобанов възнамерява да изгради и шоурум и магазинчета за родители и деца. На тях освен, че ще може да бъдат закупени  спортни артикули и сувенири, на фона на филмчета ще бъдат правени снимки с талисмана на турнира капка „Боровец“ – един от многото спонсори, с които Чобанов осъществява идеите си.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: talent cup, витоша, плуване, георги чобанов


Delfina

Спринт
Други новини