БГ EN

Шефът на съдиите по гребане в Пловдив създава растения, издръжливи на суша

12-05-2019 14:19 | Sport PR Events Managment

 

Словенецът Владимир Меглич е президент на съдийския комитет на  международната федерация по гребане (ФИСА)  за Световната купа в Пловдив. Ръководи екип от 17 души. Шестима от тях отговарят за състезателните коридори. Още толкова са съдиите по трасето и те се движат в моторница след състезателите. Има колеги, проверяващи теглото на лодките, екипировката, теглото на гребците и тяхната възраст.

Владимир Меглич е на тази позиция като доброволец. По професия е генетик и създава растения, които са издръжливи на суша. 

- Г-н Меглич, гребците са убедени, че техният спорт е за джентълмени. Каква е тогава работата на съдиите? Нима джентълмените имат нужда от това?

-
Да, гребането е джентълменски спорт, защото има втори шанс за всеки да се класира по-напред. Това става чрез системата от квалификации, полуфинали и финали. Съдиите в гребането следят за честната игра. Това значи всички да се състезават при еднакви условия – да са в една и съща възрастова група, лодките и екипировката да са по изискванията на ФИСА и, разбира се, да не вземат допинг.  

- Кое е най-тежкото решение, което сте вземали, като съдия?

- Те са свързани със спорове между състезатели - например, че някой е стартирал по-рано. Или че една лодка е предизвикала повече вълнени, или е затворил изхода на другия. В такива случаи се намесва съдията, за да определи, кой има право в ситуацията и какво трябва да се направи оттук нататък.Има ситуации, в които поради нарушение на правилата е възпрепятствана победата на някоя лодка. Тогава съдията трябва да вземе важно и мъдро решение, кой е в грешка и кой е прав.

Причината да участваш като съдия в този джентълменски спорт е да възстановяваш възможностите на „онеправдани“ участници да победят.

 

- Има ли случаи, когато състезатели или отбори протестират срещу решенията на съдиите?

- Да, има случаи, когато състезателите се чувстват ощетени. Оспорването стана на различни нива. Първото е пред съдията по дистанцията.

На място в гребния канал се обсъжда проблемът и причината за недоволство на гребците в някоя лодка. Ако не могат да решат проблема и гребецът не е доволен, спорът се отнася на второ ниво. Това става писмено до шефа на съдиите на съответното състезание.

Тогава в съдийския офис се решава проблемът. Ако не са доволни и от това решение, тогава се достига до трето ниво за решаване на спорове – спортната комисия на ФИСА.

- Дотук имахте ли сложни за решаване спорове в Пловдив?


- Не, досега всички са истински джентълмени и спазват правилата.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: гребане, световна купа, пловдивDelfina

Спринт
Други новини