БГ EN

Какъв е нормалният сърдечен пулс на различна възраст

17-05-2019 12:01 | Новите родители

 

Пулсът показва сърдечната честота и дава точна картина на реакциите на тялото към обичайните или екстремните натоварвания. Но какъв трябва да е нормалният пулс?

За "нормален" се приема пулсът от 55-80 удара в минута, но все пак този маркер е разтегливо понятие – може да зависи от възрастта, пола, нивото на физическа активност, нервните преживявания и други фактори, обяснява лекарят-реаниматор от Москва Александър Квинтилянов.

Трябва да се има предвид, че за мъжете са характерни по-малко контракции на сърцето в минута, а импулсът им е по-нисък в сравнение с този жените, макар тази разлика да не е голяма.

Защо е полезно пулсът да се измерва периодично? Според лекаря, промените в колебанията на сърдечната честота при възрастни могат да говорят за нарушения във вегетативната нервна система, за тонуса и структурата на сърцето и кръвоносните съдове. Промените в пулса отразяват начина, по който човек живее, както и стреса, който понася.

При новородените пулсът е много висок – около 140 удара в минута. В юношеството достига нормата на възрастен, показвайки 60-70 удара в минута. След 30-ата година сърдечната честота може да се увеличи с 5-10 удара в минута на всеки 5-10 години, в зависимост от начина на живот и характеристиките на организма.

Понякога се случва импулсите на дясната и на лявата ръка да са напълно различни. Това може да е индикация за стесняване или патологично изкривяване на артериите на една от страните.

При констатиране на нарушена еднородност на пулса и чувството за „прескачане“ на сърцето или друг сърдечен проблем, е необходимо е да се търси медицинска консултация, подчертава лекарят.

Няколко обстоятелства, които могат да повлияят на честотата на пулса:


Храни - след хранене пулсът може да се увеличи.

Промяна в положението на тялото - това води до ускоряване на пулса.

Топъл въздух - пулсът се увеличава, когато например влезем в горещо помещение, тъй като сърцето започва да се свива по-често поради сгъстяването на кръвта от топлината.

Сън – тогава пулсът се забавя, заедно с цялостната активност на тялото.

Когато човек е здрав, след каквито и да било промени би трябвало във всички случаи пулсът да се нормализира в рамките на 15 минути. Ако сърдечният ритъм е постоянно висок, има вероятност от някакво заболяване на сърцето, нервната и ендокринната системи, тумори, инфекции, анемия.

Нисък пулс може да говори за риск от инфаркт на миокарда, възпаление на сърдечния мускул, повишено вътречерепно налягане, язви, или заболяване на щитовидната жлеза, например хипотиреоидизъм, пише медикфорум.

PS от BGswim.com: Разбира се, тук не става дума за спортисти, ообено от фунционалните спортове.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: сърце, пулс, здраве


Delfina

Спринт
Други новини