БГ EN

Хранителни източници, които намаляват и увеличават работоспособността

19-05-2019 11:40 | фрамар

 

Съставяйки правилното хранително меню, може бързо да повишим жизнения си тонус, работоспособността и да станем по-активни. Да се замислим как се чувстваме след порция овесени ядки и плодове и след консумацията на огромна чиния, пълна с макарони с месо.
След неправилно хранене много често човек е сънлив и отпаднал. Затова нека да обърнем внимание на продуктите, които приемаме, и да определим кои от тях ни дават енергия, и кои я отнемат.

"Храни-крадци" на енергия

- Фаст фууд и храни с голямо количество изкуствени съставки

Разбира се, подобни продукти дават енергия, но не задълго. В тях почти няма полезни вещества, а химични съединения и добавки, които тровят организма. За да се справи той с токсините, са му необходими допълнителни сили. Оттук идват понижаването на имунитета и хроничната умора.

Хранителни източници, които намаляват и увеличават работоспособността

Сладкарски изделия и подсладени напитки

Не трябва да се злоупотребява с продукти, съдържащи рафинирана бяла захар, сладки печива с тежки кремове и дори с шоколад. Всички те са източници на бързи въглехидрати. Чувството за ситост след консумация на такива настъпва веднага, но не задълго, захарта моментално попада в кръвта и ненужните калории започват да се натрупват във вид на мазнини.

"Мъртва храна"

За "мъртва" храна се смятат продуктите, които са преминали силна термична обработка: консервиране, замразяване, вакуумиране, както и със съдържание на химични добавки. Такава храна трудно се обработва, затова запушва каналите на организма и води до умора.


Кафе

Чаша кафе сутрин може да даде фалшиво усещане за прилив на енергия, но трябва да се знае, че кофеинът изтощава черния дроб и е причина за натрупване на токсини, а като следствие идва умората.

Алкохол

Алкохолните напитки насърчават прилива на адреналин, съответно, всички процеси в организма се ускоряват и работоспособността временно се увеличава. Затова еднократният прием на спиртни течности не носи особена вреда, но честата им употреба води до постоянно повишен адреналин, което може да бъде причина са непрекъсната умора и нетрудоспособност.

Хранителни източници, които намаляват и увеличават работоспособността

Хранителни източници на енергия

Въглехидрати

Въглехидратите са елемент, благодарение на който нашата енергия се повишава двойно. За нормалното функциониране на организма е важно да се поддържа постоянно ниво на глюкозата в кръвта. Затова следва да залагаме на въглехидратна храна с нисък гликемичен индекс: хляб от цели зърна или ръжен, макаронени изделия от твърди сортове пшеница и други. Необходимо е също менюто да се разнообрази с продукти, богати на целулоза, която помага на тялото да се пречисти, като по този начин създава допълнителен източник на енергия. В тази група влизат каши от житни култури, сурови плодове и зеленчуци. В качеството на полезни източници на въглехидрати може да се използват мед и сушени плодове.

Мазнини

За добро здраве и бодрост е нужно да се приемат ненаситени мазнини и продукти, богати на омега-6 и омега-3 мастни киселини. Отлични източници на енергия са ядките, семената, покълналите пшенични зърна, растителните мазнини, а също и малки количества морски продукти и нетлъста морска риба.

Хранителни източници, които намаляват и увеличават работоспособността

Протеини

Протеините, на първо място, са градивен елемент за организма. Най-добри техни източници са млечните продукти, бобовите култури, зеленчуците, ядките, нетлъстото месо, включително птиче, в разумни количества.


Витамини

Най-богатите в енергийно отношение са продуктите, съдържащи витамини от група В. От тях има големи количества в пшеничните зърна, елдата, ръжта, царевицата, ечемика, зеленолистните зеленчуци. Влияние върху нашата бодрост оказва и витамин С, който присъства в плодовете и зеленчуците.

Хранителни източници, които намаляват и увеличават работоспособността

Минерали

Продуктите, изобилстващи от по-долу изброените минерали, също действат положително върху енергията на човек. Ще видите и в кои храни се съдържат елементите.

магнезий: зеленолистни зеленчуци, ядки и семена;

цинк: яйчен жълтък, риба, слънчогледови семена;

желязо: всички зърна от зърнено-житни култури, тиквени семена, леща;

мед: обвивка на бразилски орех, овес, сьомга, гъби.

Хранителни източници, които намаляват и увеличават работоспособността

Няколко съвета за правилно хранене

Преминете от хранене 3 пъти дневно на 5 пъти. Нивото на глюкозата в кръвта е изключително важен фактор за нивото на енергията. По-честото приемане на храна помага за избягване на скокове на глюкозата.

Консумирайте продукти с нисък гликемичен индекс преди сън (пълнозърнест хляб, зеленчуци, плодове). Денят може да не започне леко, ако организмът е гладен, когато се събудите.

Яжте плодове на празен стомах (ако не страдате от заболявания, за които това е противопоказно).

Ограничете количеството на месото, което консумирате, защото месните продукти се преработват дълго време, а за това е необходима част от енергията на човек.

Пийте вода. Нашето тяло се състои от 2/3 вода, затова тя е необходима за протичане на основните му функции.

Избягвайте следобедните сладкиши.
Старайте се да консумирате храна, която е преминала минимална термична обработка.


За финал ще обобщим, че не е толкова трудно да се грижим за здравето си. Трябва да се откажем от фаст фууда и енергийните напитки, да не преяждаме вечер. Отхвърлянето на всичко това може да бъде трудно, но постепенно човек влиза в ритъм.

С времето балансираното хранене става правило и навик, организмът сам започва да изисква здравословна храна и любимите по-рано чипсове и хотдози няма да бъдат изкушение.
 
 

Нужни са малко усилия и работа над себе си, за да се заредим с повече сили, всеки ден да сме здрави и в прекрасно настроение.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: храна, здраве, работоспособност


Delfina

Спринт
Други новини