БГ EN

Защо е важно през лятото да се ядат краставици

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
14-06-2019 14:31 | Новите родители

 

През лятото тялото губи хранителни вещества много по-интензивно, така че за да си ги набави е хубаво да се ядат краставици колкото може повече – те съдържат витамини, от които се нуждаем всеки ден - по-специално витамини А, В и С, които укрепват имунната система и предпазват от умора.

Особено добър ефект има, ако смесите сок от краставици със спанак и моркови.

Краставицата подобрява работата на мозъка

Тя е отличен източник на флавоноидни антиоксидантни вещества. Тези микроелементи са известни с тяхната способност да подобряват нервните импулси, а също и качеството на невронната комуникация между мозъчните клетки.

Освобождава стресовите реакции

Краставиците съдържат голямо количество витамини В (витамин В1, витамин В5 и витамин В7), полезни за намаляване на тревожността и облекчаване на ефектите от стреса.

Подобрява храносмилането

Този скромен зеленчук има чудесното свойство да снабдява организма с неразтворими диетични влакна, които помагат за преминаването на хранителните маси през червата и служат за превенция срещу запек. Ако човек страда от киселинен рефлукс, тогава краставиците могат да играят ролята на естествено средство за защита.

Защитава от натрупване на килограми

Краставиците съдържат едновременно два най-важни компонента за борба с мастните натрупвания: фибри и вода. Не е нужно да се гладувате, за да запазите талията си, а да ядете повече храни, благодарение на които тялото обработва мазнините по-интензивно.

Поддържа сърдечната функция

Калият в краставиците подобрява регулирането на кръвното налягане. Този елемент е отговорен за предаването на нервните импулси, поради което сърдечният мускул е намален и сърцето функционира, пише medikforum.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: краставици, здраве, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини