БГ EN

Защо сьомгата е полезна за кръвоносната система

17-06-2019 12:07 | puls.bg

 

Сьомгата е един от най-богатите източници на омега-3 мастни киселини, които тялото не отделя.

Ето защо сьомгата се счита за "суперхрана":

1. Вместо прием на добавки, съдържащи омега-3, консумирането на сьомга е достатъчно за естественото набавяне на тези здравословни мазнини. Те могат да предотвратят образуването на плака по стените на кръвоносните съдове.

В допълнение, благодарение на тази толкова вкусна риба, се намалява рискът от инфаркт и инсулт в резултат на лоша циркулация на кръвта.

2. Мастните киселини поддържат мозъчната функция и поддържат здрава нервната система. Поради това сьомгата е много полезна за децата и за бременните жени. Смята се, че с редовното им приемане намалява честотата на депресивни състояния и психични разстройства.

3. Редовното консумиране на сьомга може да помогне за намаляване на вероятността от свързаната с възрастта макулна дегенерация. Здравето на макулата зависи от нейното добро кръвообръщение, а когато кръвоносните съдове са с добър лумен и кръвта свободно се движи по тях и макулата ще е добре подранена.

Освен това така се подпомага поддържането на оптимално очно налягане, което е важно за превенция от развитието на глаукома.4. Въпреки че сьомгата е най-известна със съдържанието си на омега-3 киселини, тя съдържа и други хранителни вещества, които укрепват имунната система. Тя е богата на витамин А, D и селен, които са важни за поддържането на доброто общо здраве.

Полезните вещества в нея могат да намалят риска от развитие и разпространение на ракови клетки. Омега-3 мазнините имат противовъзпалителни свойства.

5. За здрави кости е необходимо организмът ни да разполага с достатъчно калций и витамин D, един от начините по който можем да си осигурим витамина е чрез консумация на риба и морски продукти.

На витамин D е богата сьомгата. Витаминът помага за правилното минерализиране на костите. Редовното консумиране на сьомга може да помогне за предотвратяване на остеопороза. Рибата е полезна и за поддържане здравето на ставите.

Благодарение на омега-3 киселините се намалява възпалението и свързаните с него болки.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: сьомга, риба, полезно, здравеDelfina

Спринт
Други новини