16 години по-късно България отново има национален отбор по водна топка за жени

Нацционален отбор водна топка жени

16 години по-късно България отново има национален отбор по водна топка за жени. Старши треньорът Васил Нанов събра разширения състав на столичния басейн „Диана“ в понеделник на първи лагер, а стартовата подготовка ще продължи до 5 февруари 2023 г. (неделя), съобщи сайтът на БФ водна топка http://waterpolobg.com

Лагерът ще продължи до неделя, 5 февруари 2023 г. За последно женски национален отбор по водна топка страната ни имаше през 2007 г., когато участва за втори път на европейско първенство.

Ръководството на БФВТ в изпълнение на амбициозната си програма миналата седмица, отново на „Диана“, след петгодишно прекъсване събра и мъжки национален отбор. Тази година България ще бъде представена в европейските квалификации и от два други национални отбора – за юноши във възрастите U15 и U17. За първи път през новия век се случва в един сезон четири национални състава да бъдат селекционирани, да водят много сериозна подготовка и да играят в официални състезания.

Старши треньорът на жените Васил Нанов покани по-широк състав, за да има възможност за по-пълноценна подготовка и да даде шанс за изява на повече състезателки. Радваща е амбицията на всички ватерполистки, които в много кратък период успяха да се освободят от ангажиментите си, за да се включат в началото на подготовката. Само Ивет Димитрова не успя да пристигне на лагера поради заетост в клуба си в Германия, в който тренира и играе. Очаква се в следващите лагери, вече на основния състав, Ивет Димитрова да се включи, като от БФВТ уточниха, че много разчитат на нейния опит и талант.

В състава има състезателки, които тренират и се представят за чуждестранни клубове, също така студентки, ученички и работещи. Капитанът Цвети Бижева играе за швейцарски клуб и е преподавател в Националната спортна академия „Васил Левски“. Анна Гешева се състезаваше в Холандия докато следваше там за физиотерапевт, каквато е сегашната й професия. Михаела Нанева е студентка по химия. Росица Желязкова учи архитектура и играе в клуб от Румъния.

Разширен състав на националния отбор по водна топка за жени

Цвети Бижева              Швейцария

Ивет Димитрова          Бохум (Германия)

Росица Желязкова      Динамо (Букурещ)

Михаела Нанева         Локомотив НН

Анна Гешева               Локомотив НН

Таня Вълчева             Локомотив НН

Анелия Янева             Локомотив НН

Дария Алексиева        Локомотив НН

Елена Стефанова       Локомотив НН

Стела Димитрова        Черноморец

Валенсия Тодорова     Черноморец

Ивана Колева              Черноморец

Стела Милева             Черноморец

Гюлшен Исмаил          Черноморец

Рени Руменова            Ботев 2000

Мелани Христова        Ботев 2000

Хрисияна Христова     Ботев 2000

Надежда Георгиева     Ботев 2000

Виктория Минчева      Ботев 2000

Хелена Христова          Ботев 2000

Никол Николова          Ботев 2000

Ивон Спасова              Арена Бургас

Симона Бойчева          Арена Бургас

Руслана Тодорова        Арена Бургас