800 лв. обща глоба и порицание за гафа на световното в Абу Даби, 5000 лв. такса за всеки нов член на федерацията

 

Порицание и обща глоба от 800 лв. е наказанието на Кристиян Минковски и Николай Вакареев за административния гаф, заради който българската щафета 4 по 200 м свободен стил за мъже не успя да стартира на световното първенство на 25-метров басейн в Абу Даби. Порицанието е и за двамата, главният мениджър на националния отбор Минковски ще плати 500 лв., а другият треньор в екипа за шампионата Вакареев – 300.

Решението е взето от Управителния съвет на Българската федерация по плувни спортове на заседание още на 19 януари 2022 г. Но стана ясно 22 дни по-късно, когато от БФПС разпратиха протокола от заседанието на своите членове.

В Абу Даби квартетът на България в състав Антъни Иванов, Калоян Левтеров, Калоян Братанов и Йордан Янчев не бе допуснат до старт, защото поименната заявка от българския щаб е била подадена по-късно от регламентирания срок. Поради същата причина на световното не са стартирали и щафетите на Великобритания и Сингапур. В това плуване Антъни Иванов щеше да атакува на първи пост собствения си държавен рекорд на 200 метра свободен стил, а отборът ни със сигурност щеше да постави ново доста силно върхово постижение в таблицата с родните рекорди. Освен това квартетът ни с основание би могъл да разчита и на историческо класиране на световен финал, но само при максимална реализация на състезателите.

На същото заседание УС на БФПС е взел решение да вдигне таксата на встъпителния членски внос на клубовете – нови членове на федерацията, от 3000 на 5000 лв. Така плувната централа убедително се утвърждава на първо място сред спортните федерации у нас по този показател, регламентирайки много голяма сума като начален членски внос за клубове – новоприети членове на организацията.

Вашият коментар