Божилов затвърждава българската връзка с Тексас

С включването на Петър Божилов Южния Методистки университет в Далас можем вече да говорим за българска плувна връзка, след като преди това трайни следи остави Нина Рангелова, а после част от отбора на „Мустангите“ стана и Стефан Попов. Многократният държавен и балкански шампион в средните и дълги кроулови дисциплини следва с пълна стипендия. Към състезателя на Борис Божилов и Инвиктус (Плевен) имаше интерес от още пет висши учебни заведения в САЩ.

 

За базата и програмата

Университетът разполага с чисто нов, модерен 50-метров басейн. Басейн, който в България се съмнявам да има скоро. Методиката е сходна с тази, на която съм свикнал и с която съм постигнал всичко до момента. Като добавим конкурентната среда, в която ще тренирам и всички останали неща като възстановяване, витамини, масажи и т. н. Все неща, от които съм се лишавал през годините.

Смятам, че ще се получат много добри резултати в басейна.

Сега като си припомня, че в София няма басейн, на който да се провеждат нормални тренировки, ми става смешно и тъжно. Тук разполагаме с два басейна. Единият е чисто нов, на 1 година – последно поколение басейн с 18 коридора само за нас – 24 човека отбор. Другият е на 50 метра от общежитието ми – 25-метров.

Има треньори, има състезатели, има съоръжения и ресурси. С две думи – системата работи.

За разликите в системите

Усещам голямата разлика в отборния дух, сравнен с този в националния отбор на България. Тук си помагаме, уважаваме. Различна е ценностаната им система. Провеждам по-качествена подготовка. Няма го притеснението къде, как, кога. Всичко е на едно място. И най-важното – ако имам проблем, независимо какъв, зад нас (плувният отбор) стои екип от 5-6 души, с неограничен ресурс, готов да съдейства.

 

 

Петър Божилов гледа баскетбол със съотборниците си от ЮМУ

За съжаление този семестър не ми е разрешено да се състезавам. Тази ситуация се получи поради трансферирането на часове от стария ми университет – ЮЗУ “Неофит Рилски” към сегашния ми. Липсваха ми няколко ключови часа. За момента само тренирам, в очакване на новия сезон. Относно големите състезания, както знаете, родната ни федерация определи нормативи за световното на голям басейн тази година да се покриват само през интервал от 20-тина дена през месец април.

В моя случай този времеви интервал е непосилен и сметките приключват до тук…

За конкуренцията  

Веднъж Красимир Захов (президент на ПК Спринт (София), трикратен световен шампион за ветерани, напълно запознат с американската плувна система, бидейки мениджър на плувен комплекс в САЩ в продължение на години – б. а.) ми каза: “Когато тренираш с по-добри, един ден и ти ставаш добър колкото тях”. В моя случай – момчетата са специалисти в обръщанията. Искам, не искам старая се да ги правя по-качествено и с повече усилия.

Имам забележки относто работата в залата. Фитнесът е профилиран за американски футбол, ха-ха. За щастие, ще имаме нов треньор в залата от септември. Работил е с плувци. Нямам кола за момента, тъй че всеки ден работя за крака с колелото.

За отборния дух

Давам 6+ за отборен дух. Не знам дали се дължи на факта, че попаднах където ми е мястото, или така е във всички уноверситети, но отборният дух е на ниво. Благодарен съм, че момчетата ме приеха бързо в отбора. Всички са пичове, разбираме се перфектно.

Главният треньор е с доказан опит. Задава методиката, по която тренираме, докато помощникът му мери и обяснява. Точно с него се работи специализирано за техника. Работи се на доста по-малък режим от този, на който съм свикнал.

Тренировките са насочени за спринтьори, дори в стаерската група работим много за скорост. Ще видим дали тази тактика ще ми се отрази добре на първото състезание.

За академичната част

За да мога да се състезавам септември, в момента взимам максималия разрешен брой часове – 18 кредит часа. Осем предмета уча. Много тежко се очерта. До края на 2019-а трябва да съм най-малко 5+ средна оценка, за да ме приемат в „Бизнес факултета“, който е много престижен. Колкото и плашещо да звучи нямам един свободен час през цялата седмица. Хеви метълът също е от ключово значение за психическото ми състояние тук.

За нашите в САЩ

След разговора ни с Антъни, стигнах до извода, че университета му има много повече ресурси за възстановяване. Предполагам, това се дължи на безумно скъпите стипендии тук. 90% от бюджета отива за покриване на стипендиите. Просто разсъждавам, не съм сигурен. С Братанов се засякохме също. Имахме двустранна среща с тях през януари, за съжаление аз само гледах.

За българската следа в  Тексас

Все още се говори за Нина Рангелова и Стефан Попов, който завърши наскоро, по-голямата част от състезатели са му все още съотборници. Голямо успокоение за мен е, че е в града. Има много опит. Преживял е същото, което аз преживявам в момента.

Помага ми много. Винаги, когато имам въпроси, свързани с американската система, се обръщам и към Нина. Бих посъветвал плувците, които искат да тръгнат по нашия път, че си заслужава. Колебаех се преди 2-3 години, но това да си на пълна стипендия в САЩ е най-хубавото. Чак сега го осъзнах. При това човек се изгражда като личност, когато е на 10 хиляди километра от близките си.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар