Бургас спешно приема квалификацията от мъжкия шампионат по водна топка заради проблем с водата на „Диана“

водна топка

Басейн „Парк Арена ОЗК“ спешно приема в последния момент мачовете от първата квалификация на държавното първенство по водна топка за мъже Сезон 2023съобщи сайтът на БФВТ https://waterpolobg.com/.

Двубоите бяха насрочени за столичния басейн „Диана“ от 13 до 15 януари (петък до неделя). Но технически проблем с подръжката на водата наруши тренировъчния процес на столичните отбори в последната седмица. Продължаващите затруднения принудиха УС на БФВТ да потърси друг вариант за провеждането на турнира. В същото време управата на федерацията не пожела да рискува здравето на играчите чрез събирането на 10 отбора на „Диана“ в момент, когато концентрацията на хлор във водата и съответно във въздуха след изпаренията и конденза, е над допустимите граници.

А изключително натовареният календар най-вече заради добавените регионални първенства в сравнение с миналия сезон, както и заради четирите национални отбора, които ще участват в европейските квалификации, прави отлагането на мъжката квалификация за по-късна дата невъзможно.

Така с решаващото съдействие на кмета Димитър Николов турнирът в последния момент бе преместен от басейн „Диана“ в бургаския „Парк Арена ОЗК“.

В квалификацията са заявени 10 отбора, разпределени в две групи. А – КПС Варна, Локомотив НН, Ботев 2000, Славия и Черноморец; Б – ЦСКА, Аква Спорт, Черно море, Комодор и Нептун.

Победителите в групите се класират директно за Суперфинала. А всички останали отбори ще играят във втората квалификация, където ще срещнат само съставите, с които не са се мерили сили в първата квалификация, от която резултатите се зачитат. Първите два тима от втората квалификация ще оформят Топ 4, а останалите отбори се включват във Финал Б.

Публикуваме програмата на турнира, която всъщност е програмата за София – мачовете в Бургас с датите и началните им часове са същите.