Държавното по артистично плуване – първи старт в един изцяло нов спорт

Артистично плуване

Държавното лично-отборно първенство по артистично плуване, което ще се състои на столичния басейн „Диана“ от четвъртък до неделя (23-26 февруари), ще е първи старт в един изцяло нов спорт.

Така ще е заради изключително важните и революционни промени в правилника на това красиво, но изключително тежко и подценявано у нас изкуство във водата.

Какво е променено

Субективният фактор е сведен до минимум и на мястото на трите панела от съдии вече ще има само два.

Има промяна и по отношение на елементите и артистичното впечатление. Трудността на изпълненията на състезателите ще бъде задавана предварително чрез треньорски карти.

Синхронът в артистичното плуване е изведен в отделен панел. Преминава се на скала за оценяване от 0,25.

Въвеждат се и нови дисциплини – мъжко соло и акробатична програма.

Новите правила позволяват участието на максимум двама представители на силния пол в отборните надпревари – ансамбъл, комбинирана програма и акробатична програма.

Промяната в правилника са ключови по отношение на прозрачността и чистотата на спортната спортна надпревара.

Дава се възможност на спортистите и треньорите да вземат стратегически решения относно състава на програмата. Осигурена е и по-конкретна обратна връзка за всички аспекти на техните изпълнения.

Трудността на съчетанията ще се изчислява чрез използването на математически формули. Ще има обективно и подробно измерване с помощта на технологии.

На предстоящото държавно първенство по артистично плуване в София ще видим за първи път в България акробатична програма, мъжко соло и микс дуети.

На столичния басейн „Диана“ ще има и много силна международна подкрепа извън водата. Със съдействието на БФПС пристигат Марлон Фалкон, Елени Коугиа и Томас Рос. Първите двама са топсъдии и международни оценители на реферите.

Марлон щe работи със съдиите в София, а Елени с техническите контролери. Томас отговаря за информационното обслужване и изчислението на резултатите, както и за обучението на български кадри за работа с новата програма.

На държавното първенство главен съдия ще бъде Яна Димитрова.

Новостите в правилника разяснява Валентина Богачева – дългогодишен международен съдия

Снимка: Йордан Йочев