Диана и Жанет с най-много медали


С четири титли Жанет Ангелова е състезателят с най-много златни индивидуални отличия от държавното лично отборно първенство по плуване за мъже и жени в София.

Лидерът на Акулите (Бургас) направи победен рейд от 100 до 800 м св. стил.


Диана Петкова (на долната снимка) е с най-много медали – 7
(с по три златни индивидуални и с щафетите).

Петима са плувците с по 4 отличия. Трима са с поне три титли.46-годишната Долорес Алварадо беше най-възрастният състезател на първенството. Ветеранката на столичния Сейнт Джордж плува финал „Б“ на 100 м бруст за 1:21,49 мин., завърши пета.

Три от състезаващите до нея бяха на по 14 г.  Това са част от любопитните акценти. Поне три са

набиващите се на очи неприятни факта:

– въпросът с басейна за домакинството на най-важното състезание от вътрешния календар

– резултатите

– броят на състезателите от 13 години нагоре (спрямо лицензираните клубове), участвали на държавното първенство на 50-метров басейн в „Диана“

Заради гаф с хлора, финалите в първия състезателен ден бяха безпрецедентно отложени и разхвърляни в оставащите три дни. Случаят получи широко медийно отразяване, но плувците не бяха чак толкова изненадани.

Някои заподозряха саботаж. Други го писаха в графата „нашенска работа“. Трети  заявиха, че емоциите са взели връх и просто е трябвало да се изчака.

Факт е, че не за първи път има проблем с хлора по време на международно състезание на този басейн. През април по време на треньорски семинар украински специалист Иван Сивак заяви, че състезателите му кашляли. Оплакаха се и повечето треньори на Talent Cup.

Дори да няма проблем с хлора, е крайно време да бъде помислено за друг басейн, на който най-бързите ни плувци да подобряват постиженията си.

Ниско окаченият си таван, лошата вентилация, висока температура на въздуха, тесните пространства около басейна са още аргументи в тази посока.

Облегалката зад последния ред при помощник стартера се клати от години. Плочките пред входа са потрошени, а участници на световни първенства от нямане къде се разтягат от седнало положение върху тях.

Във вечерната сесия на третия полуден токът спря на два пъти.

И ако оплакванията на състезатели и треньори може да минат за „каприз“ (според родните реалности), то как да бъдат подминати тези на чужденците, дошли да покриват на „Диана“ нормативи за големи състезания?

Стигало се е до конфузни ситуация наши рекордьори да се червят и да мигат разбиращо, когато са им споделяли, че на подобен басейн не са плували. Няма да повторят.

За резултатите

На държавното първенство имаше два индивидуални рекорда при мъжете на Тонислав Събев (Царевец, Велико Търново) – на 50 м бруст най-добро постижение (828 т. по ФИНА), на Петър Мицин (Вихрен, Сандански) – на 200 м св. стил, за юноши също, един при жените – клубен 4 по 100 м съчетано, на Спринт (Пловдив) и един при девойките младша на Десислава Белова (Черноморец, Бургас) на 50 м гръб.

С още няколко солови изяви се изчерпват запомнящите се от спортно-състезателна гледна точка добрите впечатления. Националите, трениращи за европейското първенство в Рим го взеха на ходом, но по отношение на резултатите самото първенство е от най-слабите през последните години.

Резултатите ТУК

Само няколко примера.

На 200 м св. стил – сред най-плътните и авторитетни дисциплини, както и показател да нивото на плуването в една държава, при жените осмата бе на 20 секунди от националния рекорд на Нина Рангелова. На 200 м бътерфлай шампионката бе на 7 секунди от 34-годишния рекорд на Невяна Митева.

Осмият на 100 м кроул при мъжете е с 55,35 сек. (дори да се е пазел за други стартове). Седмина във финала на 100 м бътерфлай плуваха за по 55 секунди и двама под.

Шампионът на 1500 м св. стил е на минута от рекорда на Венцислав Айдарски. Какво да кажем за останалите и мераклиите да тръгнат по неговия път и успехите на Петър Стойчев в открити води?

А олимпийските игри в Париж 2024 чукат на вратата. Само вижте нормативите!Третият факт

На пръв поглед общият брой на състезателите – 276, е оптималният за провеждането на държавно първенство в тези условия. Трябва да се вземе предвид обаче, че става въпрос за три възрасти – от 13-годишни, старша и мъже, жени.

Шест от клубовете на шампионата имаха общо 108 състезатели между 21 и 14 на брой. Махаме и 15-те плувци на Монголия. И от общата заявена бройка 276 участници получаваме 153.

Това означава, че останалите приблизително 55 клуба с точки от последното подреждане  за Купа „България“ (от двата басейна във всички възрасти) успяват да класират средно по под трима състезатели в трите възрасти на държавното отборно първенство на голям басейн.