Димитър Исаев скача в артистичното за историята, за първи път мъже в битка за медалите на държавното

Димитър Исаев

Димитър Исаев – един от най-добрите ни състезатели в скоковете във вода за всички времена ще в ново амплоа с участието на държавното лично отборно първенство по артистично плуване на столичния басейн „Диана“ от четвъртък до неделя (23-26 февруари).

Шампионатът ще е исторически по още няколко причини – за първи път в България ще има мъжко солово изпълнение, състезание за микс дуети (от двата пола), както и акробатични изпълнения.

Димитър Исаев ще представя НСА в дует с Христина Черкезова с треньор Юлия Чубурова. Ще има още един микс тандем – този на Левски Спарта 2000 (София). Иван Наков и Ирен Давидкова всъщност са в младшата възраст, но тъй като състезание може да се проведе само в по-горна възраст, двамата се качват при мъже и жени.

Исаев ще се състезава в три дисциплини – соло, дует и акробатична програма. Наков в две и в две възрасти – дует микс при мъжете и жените и в  комбинирана програма в младшата възраст.

Ivan Nakov

Ванката, който няма още 15 години, е играл вече соло и практически е състезателят осъществил мъжкия пробив в артистичното плуване благодарения на треньорката Диана Таванарска. На 22 август 2020 г. във Варна влезе в историята като първият българин с медал от държавно първенство в комбинираната програма при децата.

Мъжки пробив в артистичното ни плуване

Тогава в състава на Левски Спарта 2000 бе и сестра му Йорданка Накова.

На предстоящото държавно първенство главен съдия ще бъде Яна Димитрова.

Иначе според новите правила на международната федерация (World Aquatics, WA) може да участват максимум двама представители на силния пол в отборните надпревари – ансамбъл, комбинирана програма и акробатична програма. Това засега обаче е далеч, тъй като Нанков и Исаев са пионерите.

През декември МОК одобри заявката на международната централа и даде зелена светлина на мъжете за участие на олимпийски игри – в Париж 2024. Дебютът на този доскоро изцяло женски спорт ще бъде в отборното състезание, в което участват по 8 състезатели в тим. Изготвените нови правила ще позволят на максимум двама мъже да са в състава на всеки отбор на игрите, което означава общо максимум 20 синхронни плувци, тъй като отборите в Париж ще бъдат 10.

„Водните спортове са универсални, а мъжете се доказаха като отлични артистични плувци. Очаквам с нетърпение да видя това ново измерение на синхронното плуване да бъде представено на света в Париж. Включването на мъжете в тази дисциплина е голямо постижение на всички, които работихме много години, за да го осъществим“, каза тогава президентът на WA Хюсеин Ал Мусалам.

Артистичното плуване, познато до 2017 г. като синхронно плуване, е в олимпийската програма от игрите в Лос Анджелис 1984 г. насам. До 2015 г. този спорт беше изключително и само женска територия. Именно през 2015-а, на световното първенство в Казан (Рус) за първи път бе допуснато участие на мъже, като част от стремежа на международната федерация към полово равенство.

Снимки: Евгени Цеков и Алекс Филипов