Догодина Цанко Цанков атакува рекорд в Тихия океан край Лос Анджелис

Цанко Цанков

Догодина Цанко Цанков ще опита ново предизвикателство в плувния маратон. Първият българин, който преплува Гибралтар, през лятото на 2023 г. планира да преодолее и Catalina Channel. Това е разстояние от 32 км между Лос Анджелис и остров Санта Каталина.

Изпитанието Catalina Channel е част от групата седем много тежки плувни изпитания Oceans Seven, сред които е и Гибралтарският проток.

Първоначално идеята е била догодина бургазлията да преплува 34-километровия North Channel между Ирландия и Шотландия – също част от Oceans Seven. Но засега този вариант е отложен евентуално за 2024 година, защото през 2023-а заявките за North Channel вече са запълнени.

Цанков ще плува във водите на Тихия океан през втората половина на август.„Разстоянията са най-голямата трудност за повечето плувци, но за мен температурата   на водата е най-голямото затруднение – каза Цанков . – Що се отнася до скорост и издръжливост, имам добри възможности.“

Цанко има намерение да опита да подобри рекорда на Catalina Channel, който е на Пени Лий Дийн от 1976 г. – 7 часа и 15 минути.

По време на пресконференцията си в Пресклуб „България“ Цанко Цанков съобщи подробности и около предстоящото трето издание на маратона „Порт Бургас“, организиран от неговия клуб „Победа“ и община Бургас. Състезанието на 8 юли ще е на две дистанции – 1000 и 3000 метра и ще е под егидата на Световната асоциация за плуване в открити води (WOWSA). Наградният фонд е увеличен, а амбицията на организаторите е в близко бъдеще маратонът да влезе във веригата състезания от Световната купа.