Галина Георгиева: България има място в световното семейство на артистичното плуване

Как стои България на световната карта на артистичното (синхронно) плуване? Какви са тенденциите в този красив, но субективен и труден спорт? Как малките нации получават уважение от фаворитите? Какво коства на нашите момичета Александра Атанасова и Далия Пенкова, да водят подготовка и да мерят сили с най-добрите?

За всичко това говори, коментира и анализира за BGswim.com треньорът Галина Георгиева, архитект на хегемонията на Аква Спорт (Вн). На шампионата в Южна Корея варненският специалист се срещна с г-жа Кроксан – член на Техническия комитет на треньорите към ФИНА (Международната федерация по плувни спортове), която е направила анализ на нашите момичета и е дала препоръки.

Всъщност за Галина Георгиева сезонът още не е приключил.

Мястото на България в световното семейство

България има своето мястото на световната сцена на артистичното плуване. И то достойно. Тук се уважава трудът и представянето на всяка нация. Защото това е в интерес на общото развитие на спорта.

Толерира се всякак увеличаването на популярността на спорта – в географско отношение и социално. Защото в това е смисълът.

За комерсиализацията на артистичното плуване

Отделно, че въпросната популярност води до финансови приходи. Най-простият пример е този с Finatv. Там гледането изисква заплащане.

И всеки родител, състезател или треньор има своята регистрация и дава своят принос за спорта, заплащайки гледането.

Артистичното плуване вече има един от най-високите рейтинги сред плувните спортове. Има държави, в които очевидно синхронното плуване е на ниво значително по-слабо от нашето, но те са тук.

 

При това с пълни отбори от 10 човека.

Участват, състезават се. Утвърждават се.

И са щастливи, че са тук. И не са притеснени или засрамени от своите резултати.

Всеки пита дали напредваме, как сме в сравнение с преди. Увеличават ли се нашите резултати и класирания. Иска се развитие.

 

Да обичаш на инат

Ние го желаем повече от всеки друг. Но малцина знаят каква е истината. Това, което постигнаха момичетата е успех. Те завишиха своите резултати средно с 2 т. за всяка дисциплина. С много труд.

 

Никой не прояви разбиране към тях и не се съобрази с нашата подготовка – от учителите в училище до персонала на басейна.

Контролни, изпитвания, проблеми за 10 минути оснаване след установеният график на клуба и най-вече подготовка, проведена изцяло в клуба заедно с останалите момичета. С изключение на последната седмица.

Класиранията и резултатите ни са максимални, предвид условията, в които са получени. През целия втори учебен срок Алекс и Далия бяха в различни смени на училище и тренираха разделени. Неминуемо това ни попречи много.

 

От нашата черга

Утвърждава се една група държави, чиито резултати са в интервала 74-77 т., което ги прави относително равностойни или близки до нас в техническо отношение. Това са Сан Марино, Чили, Аруба, Австралия, Полша, Аржентина, Португалия, Сърбия, Турция, Словакия, Чехия, та дори Корея и Унгария.

 

Всички тези държави търсят развитие и утвърждаване като нас.

Къде напредъкът е най-осезателен

При Сърбия. Защото през тази година сърбите участваха в пет световни серии в Европа и Азия плюс финалът или общо 6 и участие в Европейската купа.

Ползват регулярно услугите на италианката Лаура Мендес, която е направила композициите на дуета и ансамбъла на девойките. И така неусетно жените дръпнаха и девойките напред и Сърбия за 1 година напредна в класирането много. Унгария- 4 световни серии в Северна Америка и Европа и работа с 2 руски треньорки.

Отделно Унгария беше домакин на финала на Световните серии през тази година. Аржентина, Чехия и Словакия са с по 3 световни серии, едната задължително извън континента и участие в Европейска купа. Австралия, Полша и Португалия с по 2.

Хореографията на Португалия е дело на Вержини Дедю а на Сан Марино помагат освен италианските и Гана Максимова. И това някак неусетно се разнася в кулоарите. И работи. Стъпка по стъпка конкурентите ни напредват, но за съжаление по-бързо от нас.

Глава над водата

През тази година ние имаме едно участие на дуета в световна серия – на първата и 2 на солото. Второто осъществено с лични средства. Нормално е при сходни спортно-технически показатели преднина да вземе по-утвърденият и познат конкурент. Отделно, че колкото и да се мъчат спорта ни да бъде максимално обективен, съдиите винаги правят сверка с резултати от предходни участия.

 

Еталонът Русия

Русия показа нещо изключително в комбинираните програми.

Препоръчвам на всеки да види тази шедьовър. На мен ми въздейства до степен да ми потекат сълзи без да зная защо. Това е класа, подплатена с изключителен труд. Топ отборите работят по 8-9 часа на ден. Имат отделен треньор за всичко- соло, дует, ансамбъл, комбо и т.н.+ акробат, масажист, доктор и водач. Ние сме далеч от всичко това.

Аз работя сама със солото и дуета, както и с всички дисциплини на девойките. Когато отсъствам или съм на лагер, практически останалите състезателки от клубът ми остават сами, защото аз работя основно сама.

Добре, че са по-големите ми момичета, че да ме покриват за времето, в което ме няма.

Какво предстои на нашите

Държавно първенство още следващата седмица, а след това кратка почивка.

Заминавам с девойките младша на Комен къп в Швейцария. Надявам се момичетата да са получили своето удовлетворение от положения труд и им желая много успешна работа и за напред.

 

Алекс ще бъде студентка може би извън страната, а Далия още не е завършила. Дълбоко се надявам това да не е краят на тяхната спортна кариера, защото тя едва сега започна.

Искам и всячески се старая спорта ни да премине в категорията 76-78 т., но за това се изисква още много работа.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар