Грандиозен спектакъл и конгрес отбелязват 80 години Национална спортна академия

НСА

Грандиозен спектакъл в Зала 1 на НДК в столицата в събота и престижен научен конгрес ще отбележат 80-годишнината на Националната спортна академия.

Поради големия интерес са предвидени две представления на спектакъла на 3 декември, за които всички покани вече са раздадени. Втората гала ще бъде излъчена пряко по БНТ 1.

Сред гостите в НДК се очаква да са президентът на републиката Румен Радев, много от най-големите спортисти на България – олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, възпитаници на Академията от много поколения, както и настоящите студенти в НСА. Ректорът проф. Николай Изов ще връчи почетни награди.

Над 500 студинти ще излязат на сцената, за да представят миналото, настоящето и бъдещето на висшето учебно заведение. Представлението е под надслов „Полет към звездите“ и е режисирано от проф. Кирил Андонов. Мотото на спектакъла пък е „Как би изглеждава Академията след 100 години“.

За 8 десетилетия във висшето учебно заведение образование са получили над 60 000 младежи. В момента студентите в НСА са около 3000 от 69 специалности.

Академията посреща празника си с изцяло обновена учебна и спортна база. Ректоратът в Студентски град вече има нова външна визия, скоро ще отворят врати новосъздаденият Образователен олимпийски център и музей, както и модернизираният лекоатлетически стадион.

Националната спортна академия започва мисията си през 1942 г. като Държавно висше училище за телесно възпитание. След това висшето учебно заведение се преименува на Висш институт за физическа култура и спорт (ВИФ), днес е Национална спортна академия „Васил Левски“.

По време на двудневните тържества предстои и мащабен международен научен конгрес. Участие са заявили над 320 участници от над 10 държави – Израел, Испания, Словакия, Гърция, Сърбия, Албания, Казахстан, Азербайджан, Румъния, България и др. Патрон на конгреса е еврокомисарят Мария Габриел, която ще се включи в кръглата маса на тема „Възстановяване на спортния сектор след пандемията.“