Историите зад пробива на плувния талант Йосиф Миладинов в новия брой на Спринт

 

Българският спорт е в кризисен дефицит на спортни герои. Всеки успех, дори в дисциплини доскоро възприемани с недоверие, се отчита с вълнение като актив. Затова през лятото едно момче от Пловдив на 16 години се превърна в сензация буквално за няколко дни, атакувайки световните медали на шампионата по плуване за юноши в Будапеща.

Стартовете на Йосиф Миладинов бяха чакани, а за него говореха дори неизкушените от спорта българи. А това за страна, в която всички разбират от футбол, волейбол и Григор Димитров си е направо чудо.  

За Миладинов до този момент не се знаеше почти нищо извън плувните среди, но това не пречеше вече да му възлагат надежди за  световна титла. Фактът, че от години живее и тренира чужбина – Германия и Швейцария, го вадеше от стандартната рамка на възприятие и превръщаше в перфектния генератор за положителни емоции в хейтърското ни общество.  

На 50 м бътерфлай Миладинов стана трети в света, а на 100 м бътерфлай, където месец по рано избухна като втори в Европа, откри пътя си към Токио 2020, ставайки един от най-младите ни олимпийци в историята. Буквално анихилира националния си рекорд за мъже в дисциплината с 51,91 секунди. Стана първият българин, слязъл под кота „52“.

Това е Йосиф Миладинов – хлапакът, който тръгна от Пловдив, мина през Германия за Алпите в Швейцария, за да открие пътя си към Олимп.

Предстои му дебют на голям форум при мъжете – европейското първенство на малък басейн в Глазгоу, което ще се състои от 4 до 8 декември.

В новия брой на спортното списание на България – „Спринт“, ви запознава с плувната торпила чрез пет случки, а бройката им прави препратка към преплетените олимпийски кръгове.

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар