Как номерът със снежния човек не мина пред Замората


На 18-ти януари се празнува международният ден на снежния човек. Идеята за рождения ден е на германския колекционер Корнелиус Граетц. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек. 

 

Денят е идеален повод BGswim.com да разкаже история за снежния човек и „синия” спорт.

В края на 80-те години на миналия век мъжкият отбор на Стефан Попов-Замората в „Левски-Спартак” води подготовка на Стрелча. Базата на МВР предлага впечатляващи условия за отдих и тренировки. Но с две малки подробности – басейнът е открит, а лагерът се провежда през февруари. Мотивацията в четата на Замората бързо пада и плувците решават да си облекчат мъките, хвърляйки 5-6 снежни човека за спадане на температурата на водата.

На другия ден проплакват пред тренера, че няма как да плуват в 20-градусова вода. Непоклатим, както винаги, Попов вади термометърче от джоба, топва го в чучура на минералната вода, пълнеща басейна и се прокашля: „Момчета, не се косете! Водата е перфектна – 27 градуса”.
През цялото време, на заден фон, невъзмутим един от отбора върти километража. За него температурата няма значение. Важни са тренировката и целта.

„Виждате ли, щом Мутата може, можете и вие!” заявява развеселен Замората. Секунди по-късно вцепененият отбор вкупом е във водата. Край ръба на басейна са накацали чаши с чай.

Един от последните отбори на Замората. Героят на историята – Мутата е на първия ред, най-вляво.


Мутата е Димитър Петров – един от най-славните майстори на дълги разстояния. Без да притежава габаритите на класическия плувен типаж, трупайки национални рекорди, държавни и балкански титли в стаерския кроул, софиянецът стига до върха на кариерата си – първата Световна купа в открити води.

Извоюва я през 1996 г. По това време повечето трасетата надхвърлят 50 км, водата е мътна и бързотечаща, а често в нея плават клони, каймани, пирани и други твари. Световната купа все още не е под шапката на ФИНА.


Преди три години плувците на пловдивския отбор „Младост’91” се ндъхновиха от историята със Замората и направиха огромен снежен човек като част от подготовката си на високопланинската национална спортна база Белмекен.

 

Той бе висок малко над 2 метра и е от общо 6 големи снежни топки. Синеок бе и със зелена четина от борови клонки. А на гърдите му е изписана клубната принадлежност.

От ляво на дясно: Валентин Атанасов, Иван Алмаджиев, 
Никол Кошеджийска,
Димитър Манолов, Стоичко Стоицов, 
треньорът Стефан Георгиев, Никола Саватинов,
Евтим Гьондров, Ивета Андреева

           Правят снежни човеци от сревновековието

Сведенията за създаването на първия снежен човек остават твърде неясни и непълни. Въпреки това Боб Екстайн – автор на книгата „Историята на снежния човек“, споменава за наличието на подобни снежни скулптури още от средновековието. Той се позовава на различни изображения намерени в европейски музеи, галерии и библиотеки. Най-ранните сведения за направен снежен човек датира от 1380 г.

Рекорд за най-голям снежен човек в света е поставен в град Бетел щата Мейн. Скулптурата се издига на височина от 37,21 м  и е кръстена на Олимпия Сноу, сенаторът, представляващ щата.
Предният рекорд за най-висок снежен човек също е регистриран в Бетел през февруари 1999 г.

Скулптурата, известна с името „Ангус, Кралят на планината“, се извисява на 34,6 м. Усмивката му е направена от шест автомобилни гуми. Трите копчета представляват гуми от трактор.

Вашият коментар