Как плавниците правят плувеца по-бърз (ВИДЕО)

Плавници в подкрепа на бъзината

Как плавниците правят плувеца по-бърз ще научите от поредния материал от брой №40 на списание „Плуване&Водна топка“, излязъл в края на миналата година с автор Деян Гечев.

Един от многото аксесоари в раницата на всеки плувец са плавниците. Те са неизменно оръжие за извличането на страшно много ползи в развитието му като състезател. С плавниците плувецът превключва на други обороти. Скоростта става светкавична. Освен това се плува с лекота. Тренировката става забавна. Какви са плюсовете и минусите при работа с плавници ще разберете в следващите редове.

1. Подобрява техниката на ритането

Мощните и силни крака отличават най-добрите плувци от останалите. Александър Попов плува 50 метра крака кроул с дъска за умопомрачителните 27 секунди. Майкъл Фелпс и Райън Лохти бяха изумителни в подводната част.

Най-ефективното ритане е това с ВИСОКА честота и НИСКА амплитуда. Ритането има две посоки – надолу (повечето се съсредоточават само и единствено върху тази) и нагоре (колко души отчитат и тази фаза и се стремят да засилят и нея?).

Слабо развитите крака водят до по-слабо цялостно представяне. Слагайки плавниците, ще развием и направим по-силни мускулите на краката. Те от своя страна ще помогнат тялото да остане на по-висока позиция във водата и това ще доведе до по-малко челно съпротивление.

1. Гъвкавост в глезените

Колкото по-гъвкави са глезените, толкова повече вода ще може плувецът да „изрита“ и значително по-лесно ще се движи във водата.

С помощта на плавниците, обхватът на движение на глезените се увеличава. Повърхността, с която плувецът „изритва“ водата става по-голяма и това води до по-голямо огъване на глезените докато рита. Освен с помощта на плавници, гъвкавост на глезените състезателят може да развие и с много упражнения на сухо, които задължително трябва да включи в програмата си, ако иска по-високи резултати.

2. По-добра позиция на тялото във водата

Още в началото подчертахме каква изумителна скорост можем да развием, когато сложим плавниците.

По-висока скорост води до по-високата позиция на тялото заради по-малкото съпротивление, което се създава. Това, от своя страна, води до подобряване на техниката и създаването на усет, към който да се стремим, когато свалим плавниците.

3. Намаляване на напрежението в раменете

С хилядите часове, които прекарваме в басейна и неуморното въртене на ръцете, именно там е първото място, в което започват болки. Благодарение на плавниците, можем да намалим напрежението в тях, като съсредоточим голяма част от движението в долната част на тялото. Разбира се, всичко хубаво има и своите минуси.

Стремете се да не се пристрастите към плуването само с плавници. Използвайте ги само и единствено, за да подобрите естествения начин плуване, който е без никакви помощни средства. Все пак, на състезания не плуваме с плавници. Включете използването им във всяка тренировка, но в умерени граници, и то само, за да извлечете ползите, които споменахме по-горе.

Как да изберем правилните плавници?

• Задължително трябва да са къси, а не като тези на водолазите. Трябва ни помощно средство, което да доближава максимално формата на нашия глезен, Късите плавници ще помогнат, за да ритаме бързо, ситно и с ниска амплитуда, докато с дългите няма да стане.

• Има твърди плавници и такива, които са по-меки. По-твърдите ще помогнат в това да плувате буквално като торпедо и ще помогне в укрепването на мускулите. По-късите също ще доведат до бързо плуване, но и до увеличена гъвкавост в глезените. Моят съвет е за по-меки.

• С отворен глезен или затворен. Основната разлика е в това, че тези с отворен се усещат като малко по-нестабилни на крака, сякаш могат да паднат докато плуваме. Въпрос на личен избор. Аз предпочитам затворените.

• Трябва да са точно по крака. Нито малки, нито големи. С по-малък размер бързо ще усетим болката в краката от стягането, пък с големите никаква работа няма да свършим, защото няма да са стабилни на стъпалото.

Автор: Деян Гечев