Как шефът на плуването Георги Аврамчев и и спортният министър Радостин Василев си говорят през медиите

 

Шефът на родното плуване Георги Аврамчев се оплака пред Спортал от липсата на комуникация с ръководството на Министерството на младежта и спорта и от новата програма за финансиране, която по думите му връща спорта години назад, тъй като вместо увеличение на бюджета, се оказва, че средствата за подготовка, възстановяване и заплати намаляват.

“Силно притеснен съм за българското плуване и изобщо за българския спорт и съм учуден от действията на новия министър г-н Радостин Василев. Аз съм от 1996 година в управлението на федерацията, вече 12 години съм неин президент, и никога не се е случвало до края на април да нямаме нито една отпусната стотинка от министерството на спорта за подготовка, възстановяване и заплати на треньори и състезатели. Това за мен е недопустимо и нямам обяснение. Както каза Дафовска (б.р. – шеф на биатлона), караме на мускули, вече няма и мускули. Има само въздух и вода, добре че в нашия спорт има много вода и още държим. Ако не се вземат някакви адекватни мерки, спортът се връща години назад“, заяви Аврамчев в рубриката „Интервюто на Sportal.bg“.

„Моята информация е, че няма нито една федерация, която да е доволна от програмата и финансиране на новото ръководство на ММС. Ние още януари месец си дадохме проекта. За първи път се случва никой да не ни извика, за да го обсъдим. Предишни години имаше защитаване на проектите – какво искаме, защо го искаме, имаше спорове, но се решаваше въпросът. Декември месец 2020 година ние подписахме договор за 2021-ва и знаехме с какво ще разполагаме. Сега в новата програма има страшни аномалии. В такъв смисъл, че нашият проект беше намален на около 50%. Не знам защо. Г-н Василев навсякъде по средствата за масова информация казваше, че ще има увеличение на бюджета, но простата истина е, че до 18 април нито една федерация, за нашата със сигурност, не е получила и 1 стотинка“, добави той.

„Подписахме договор преди 10 дни, въпреки че не бяхме съгласни с тази програма. Не може след историческия успех на българското плуване ние да получаваме дефакто по-малко пари от миналата година. Да не говорим за инфлацията къде отиде, всичко поскъпна. А най-важното е, че вече четири месеца нашите елитни състезатели не са получавали заплати. Но те са се хванали на това хоро и го играят. Недопустимо е! Ние всъщност не знаем кой точно е съставил тази програма. Всичко е анонимно. Някакъв мозъчен тръст е решил, че трябва да се върже възнагражданието с минималната работна заплата, действаща към 2021 година. Защо – няма обяснение. Кой е този финансов специалист, измислил това? При нас има фрапиращ случай – старши-треньорът на националния отбор по новата програма ще взима по-малко пари, отколкото е взимал предишните години. Тоест за постигнатите успехи ние го награждаваме като му даваме по-малко пари. Това ли е уважението към него? Всяка седмица ни се обаждат треньорите и състезателите да ме питат какво става, а аз не знам какво става. От 20 дни искам официално среща с г-н Василев, но до ден днешен не е имало такава. Слязох до кабинета му, записах се при секретарката към 21-22 февруари, казаха ми, че е много натоварена програмата му и да се видя със заместника му. Заместник министърът ми обясни, че това е програмата и няма какво да се направи. Казах му, че има аномалии. Аз не мога да разбера нашите елитни спортисти, които прославят държавата толкова ли са заслужили, че да получават 2-2,5 минимални работни заплати. Това ли е уважението към труда им. Това е подигравка за мен, срамота. Така спортът отива 10 години назад, ако въобще ще има спорт”, каза още Аврамчев.

„До 26 май имаме срок за покриване на нормативи за световно и европейско първенство. До момента имаме 12 състезатели, които са ги покрили. Но с тези пари как ще пратим отбор. До края на март беше срокът да платим хотелите на 50%, а няма една стотинка. Какво да кажа на тези състезатели. Как да отида и да им обясня, че чакаме. Пари има, обаче всъщност ги няма. Ние не им даваме някакъв подарък, тези състезатели са си заслужили тези средства. Заслужили са значително повече. Това ли е отношението на нашите общественици и министерството към елитните спортисти? Аз съм длъжен да защитя моите треньори и нашите състезатели, защото те представят България. Вече съм взел мерки – ще търся пари назаем от приятели, колеги, за да могат да участват“, добави Аврамчев.

„Аз не искам среща с г-н Василев, за да му губя времето. Искам да му изложа проблемите и да каже могат ли те да бъдат решени или не. Той не намери време да се среще с мен, но в същото време миналата седмица се срещна с представители на плувен клуб “Делфините” от Велинград, който е изключен от системата на нашата федерация за тормоз над своите състезатели. Имаше сигнали до нас, до инспектората на министерството, до Комисията за защита на децата, до прокуратурата. Направихме разследване, изключихме ги, тъй като освен че бе доказан тормоз над деца, те не отговаряха на условията. Защо министърът застава зад тях?“

„В същото време на обществото бе внушено, че ние, председателите на федерации, сме слуги на мафията, че сме дерибеи, крадци, мишоци. Цялото тази непрозрачност на програмата, цялото това високомерно отношение и тези обиди за мен крият некомпетентност. Значи един човек, ако не може да се справи, по-добре да каже “Не мога, до тук съм” и да си отиде. Не знам вече какво да правя, може би трябва да поискам среща с министър-председателя. Не трябва да ликвидираме българския спорт. А сме на прав път. Аз това, което чувам, е че всички федерации са недоволни и е крайно време да излезем и да го кажем, защото не може всички да ни слагат под един знаменател. Ако някой е направил грешка, да си понесе отговорността. След като ми е предложен нов договор, значи аз съм изряден. След това интервю утре може би обстоятелствата ще бъдат други, ще ми дойдат на проверка, но нека заповядат. Добре са дошли, всичко е открито, нищо нередно не съм направил и не се притеснявам от нищо. Но няма да позволя гавра с моите състезатели и треньори“, каза още Георги Аврамчев.

Часове по-късно спортният министър Радостин Василев отговори публично на Аврамчев по следния начин:

„Днес станах свидетел на поредните опити за лъжливи внушения и опити за дискредитирането ми като министър на младежта и спорта и институцията, която ръководя. Естествено те отново са лъжливи и сега ще ги разсея.

През 2021 г. федерацията е получила средства в размер на 1 038 400 лв., а през 2022 г. са одобрени – 1 162 661 лв., което е с 124 261 лв. повече в сравнение с миналогодишния бюджет на сдружението по Програмата. Сумата е значително по-висока от това, което федерацията е получила и през 2019 г. – 848 800 лв. и 2020 г. – 966 805 лв. Към днешна дата БФПС вече има по сметката си, предоставена в ММС, финансови средства за първите 4 месеца на годината в размер на 216 635 лева по заявка на федерацията, които са наредени още на 15 април. Това важи и за още около 30 спортни федерации. Нещо повече – през 2022 г. 85% от федерациите ще разполагат с рекордни бюджети.

Относно твърденията на г-н Аврамчев, че „никога не се е случвало до края на април да няма нито една отпусната стотинка от министерството на спорта за подготовка, възстановяване и заплати на треньори и състезатели“, разяснявам следното:

Постановлението на МС, с което ММС може да разполага със средства за разплащане, е с дата 22.03.2022 г. Само за 3 седмици след това в ММС са извършени всички дейности, свързани с проектите на федерациите.

Трябва да е ясно на всички, че при сключването на договорите между ММС и българските спортни федерации по Програмата изцяло се спазва нормативната уредба и законите в Република България.

Българска федерация плувни спортове /БФПС/ е кандидатствала с проект с вх.№ 09-00-344/21.01.2022 г. по Програма за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 г. С допълнителни писма от 23.02., 02.03. и 09.03.2022г.по инициатива на федерацията са предоставени допълнителни документи и промени в проекта.

На 31.03.2022 г. в ММС постъпва писмо с вх. 09-00-1884 на Българска федерация плувни спортове относно промяна на финансовия план по Програмата, поради което се забавя подписването на договора. И всичко това се случва заради действия на самата федерация. Броени дни след това, на 06.04.2022 г. е подписан Договор 36-00-159/06.04.2022г./ между ММС и БФПС по Програмата.

Г-н Аврамчев би трябвало да е щастлив и доволен от действията, които държавата предприе за възстановяването на комплекс „Червено знаме“, както и от предстоящия основен ремонт на басейна в спортната палата, който е в ужасно състояние. Освен това бюджетът за спорт през 2022 наистина ще е двоен, но половината от този двоен бюджет ще е за подобряване или изграждане на спортна инфраструктура и по стечение на обстоятелствата плуването присъства и в двата проекта. Сигурно г-н Аврамчев си мисли, че всички средства в спорта трябва да са в спортните федерации, но се е объркал.

Силата е в истината!“

Коментар на BGSWIM

Недопустимо е спортният министър и председателят на една от най-големите спортни федерации да си говорят само през медиите. Странно е, че г-н Василев няма време да приеме и изслуша не само шефа на плуването, но и други председатели на федерации, с които явно има различно мнение.

Непонятно е как финансирането на спортните федерации се основава върху стара стойност на минималната работна заплата. Днес тя вече е с други измерения и би трябвало това да се отрази в договорите за финансиране от държавата. Още повече, че когато са подавани проектите на федерации и клубове цените и икономическите реалности у нас са били съвсем различни. Така увеличените средства в новите договори спрямо предишната година, едва ли ще компенсират дори инфлацията за същия период.

Видно е, че БФПС е получила първия транш по финансирането си за 2022 г. с превод на 15 април. И това потвърждава думите на Аврамчев, че дотогава в плувната федерация са карали „на въздух и на мускули“. Кога ще дойдат средствата по проектите на клубовете, не само в плуването, още не е ясно.

Напрежението би могло да бъде изчистено предварително и обстановката – успокоена, ако министърът не си говореше с ръководителите на федерациите само през медиите. Което определено не е градивен подход. 

 

Вашият коментар