Кристиян Минковски: Надяваме се това световно да се развие добре за нашия отбор (I част)

Кристиян Минковски

България е с десетима плувци на световното първенство на 25-метров басейн в Мелбърн (Австралия), което ще се състои от 13 до 18 декември. С петте заявени щафети ще има плътно наше участие всеки състезателен ден на шампионата. В исторически план това е най-многобройната българска група на състезание от такъв ранг и е в следния състав: Антъни Иванов, Дениел Нанков, Калоян Братанов, Калоян Левтеров, Йордан Янчев, Йосиф Миладинов, Петър Мицин, Тонислав Събев, Диана Петкова и Габриела Георгиева.  Седмина от тях са с студенти в САЩ. На тези плувци, както и на Любомир Епитропов и Жанет Ангелова, ще се разчита от догодина в битката за олимпийски квоти за Париж 2024. Генералният мениджър на националния отбор Кристиян Минковски говори пред BGswim.com за предстоящото световно първенство в Мелбърн другият ни треньор ще е Николай Вакареев, както и лекарят на тима Любомир Петров.– Г-н Минковски, в какво състояние е оборът преди началото на световното първенство?

– Много съм доволен от плувците, които участваха на държавното първенство в Бургас през ноември. Дениел Нанков подобри рекордите си на 50 и 100 м св. стил. Петър Мицин направи поправки и беше близо до втори норматив и на 200 м бътерфлай.


Габриела Георгиева се доближи до резултатите, към които се стреми. Направените от тримата постиженията в Бургас са достатъчно силни, за да си ги развият.

Поддържам връзка със състезателите в Америка. Здрави са, тренирали са стабилно. Надявам да си направят лични постижения. Заминахме 6 дни по-рано, за да може плувците да се аклиматизират.

национален отбор

– Шестима от десетимата български плувци в Мелбърн имат вече опит на световно първенство на малък басейн, а за Антъни това ще е четвъртото. Към какви класирания ще се стремим?

– Постиженията, които сме планирали с колегата Николай Вакареев, са достатъчно силни, за да имаме надежди това състезание да се развие добре. Класирането ще зависи и от броя на участниците на другите държави.

Антъни има достатъчно голям опит и добри класирания на големи състезания, за да знае как да подходи. Той, както и другите студенти в САЩ, имат много натоварени програми в университетите си – в спортно-състезателен аспект и академичен. И това е факт, с който винаги трябва да се съобразяваме. Даже непосредствено преди заминаването за Мелбърн някои от състезателите ги изпитваха и като цяло им е много натоварено.

– Йосиф Миладинов ще дебютира на такъв форум, но няма да плува коронната си дисциплина 100 м бътерфлай. Защо?

– Такова бе негово изрично настояване. Ще плува 50 м бътерфлай, 100 м съчетано и щафети. Йосиф си дойде за десетина дни, участва на турнира за „Купата на Кмета“. Присъедини се непосредствено преди заминаването за Мелбърн към групата, тръгваща от София.

– След Токио Миладинов имаше здравословни проблеми, намали оборотите, пропусна състезания. Как ви се вижда сега?

– Много си говорих с него на европейското първенство в Рим през лятото и определено мисля, че е в нов етап на мислене и оценка. По-съсредоточен и мотивиран е. Мисля, че е с избистрени мечти и цели. Потвърждение на това е, че подаде документите си за следване в Национална спортна академия. Тъй като тренира в Швейцария, Йосиф ще е със статут за самостоятелна форма на образование. Ще се разбира с преподавателите и ще изпълнява изискванията в удобни за двете страни време.

С Йосиф е удоволствие да се работи. Дава много обратна връзка за това, което прави – в изчистването на техниката, при работата по различните елементи, подводните, обръщанията. Изобщо той много активно участва в тренировъчния процес. Мисля, че добри неща ще му се случват във времето.

– Плува силно и спринтовия кроул. Кога ще го видим на 100 м св. стил?

– Още в Мелбърн, ще плува на щафетите. Калоян Братанов, Дениел Нанков, Антъни Иванов, Йордан Янчев, Йосиф Миладиново – дотам го докарахме, та да имаме повече от четирима достатъчно равностойни състезатели за щафетата 4 по 100 м св. стил. В смесената ситуацията е подобна – с двама делфинисти, Антъни и Йосиф, с няколко човека за четвъртия кроулов пост, с двама брусисти – Любомир Епитропов и Тонислав Събев.

Тони вече плува в квартета на европейското в Рим и това за него беше ценен опит – да свали от нервното напрежение, да види къде може да изчисти плуването си. Любчо пропуска това световно, тъй като има неотложни академични ангажименти към университета си в САЩ.
Антъни.

– Как се адаптира Калоян Левтеров в САЩ, с адаша му Братанов са състуденти в Тексас?

– Левтеров каза, че е ОК с адаптацията си в САЩ. Оправя се няма резки ситуации. Ще имам по-добър поглед върху него и останалите, които тренират в САЩ, при адаптацията в Мелбърн за световното.

Що се отнася до Калоян Братанов, много свястно момче е. На предното световно първенство в Абу Даби плува добре, но следва много тежка специалност – „Управление на бизнеси“.

Твърди, че може да изплува много добре 200 м кроул.

Дениел Нанков (който е в престижния университет от Бръшляновата лига Йейл – б. а.), също може да плува освен спринтовия кроул и 200 м в щафетата. Има добра техниката. Лек е, силен и с добра мускулатура.

Даниел Нанков
Би било хубаво състезателите да се събират в лагерна обстановка преди заминаване на голямо състезание, за да може да работят върху щафетите, предаването на постовете…

– Диана Петкова пропусна европейското в Рим, защото имаше нужда от почивка. Как е сега?

– Здрава е тренира. Очаква да си подобри постиженията си. На малък басейн е достатъчно силна с обръщания и подводни. Всичко ОК.

– За Йордан Янчев това ще е трето първенство, но и на него му трябваше малко време да го видим в познатата му светлина. Какво е положението при него?

– Казва, че се чувства много добре. Ще плува 800 м св. стил, защото насочи към тази дълга дистанция вниманието за покриването на олимпийски норматив. Смята, че на нея има по-големи шансове за Париж. Има достатъчно опит на 800 м св. стил, рекордьор е, както и на 400 м.


Във Флорида тренира на ярдов басейн, очаквам това да му помогне да подобри постиженията си.

– Дебютантът Петър Мицин със своите 17 години изравнява рекорда на Антъни за най-млад българин на световно първенство на малък басейн.

– Петьо прави много успешна година, надявам се последното в състезание за годината да е най-силното му. Ще плува 200 м св. стил – дисциплината, на която направи национален рекорд. Малко не му достигна, за да покрие норматив на 200 м бътерфлай и така заедно с Антъни да имаме двама участници в дисциплината.

– За първи път сме заявили толкова много щафети цели 5…

– Това е още едно доказателство за моментното високо ниво на българското плуване. На място ще решаваме съставите, имаме равностойни състезатели на високо ниво. Това световно първенство е още една стъпка в трупането на опит и самочувствие при щафетите, за да можем на следващите години да участваме с по-големи амбиции. Предвид добрите представяния на европейското в Рим на смесената и кроуловата 4 по 200 м, трябва да сме оптимисти относно квартетните плувания в Мелбърн.

Снимки: Евгени Цеков, Костадин Андонов – БОК, Ивелин Солаков

Очаквайте втората част на интервюто с Кристиян Минковски!