Мицин с три рекорда и голямата премия в Бургас, Георгиева с норматив за световното

Петър Мицин Николай Вакареев Купата на кмета

Петър Мицин продължава уверено подготовката си за световното първенство във Фукуока, след като постави три национални рекорда и прибра голямата награда на Гран при на Бургас. Най-добра при жените е Габриела Георгиева, която покри норматив за планетарния шампионат.

Турнирът в „Парк Арена“ ОЗК бе с внушителния награден фонд от 25 000 лв. и бе квалификация и за олимпийските игри в Париж догодина.

Стартираха 372 състезатели от 35 клуба и 5 държави. Беше организиран от БФПС и местната община.

След като стана първият българин, плувал под 8 мин. на 800 св. стил, Петър Мицин подобри собствените си рекорди на 200 и 400 м св. стил.

На 200 м състезателят на Вихрен (Сандански) и Николай Вакареев триумфира с 1:47,77 мин. и така стана първият българин със слизане под 1:48 мин. Предишното му върхово постижение бе 1:48,19 мин., от Одрин на 18 март тази година.

На 400 м св. стил 17-годишният велинградчанин подобри собствения си рекорд, финиширайки за 3:48,02 мин. Времето е най-силното на турнира по точковата система на ФИНА, доближавайки го до кота „900“ – 899 т.

Предният му рекорд бе 3:48,77 мин. – от 1 май в Кипър тази година, където на „Мултинейшънс“ стана трикратен шампион.

В първия ден на турнира за Гран при Бургас за „Купата на кмета“ Мицин подобри рекорда на 800 м св. стил с повече от 6 секунди, спирайки хронометрите на 7:55,59 мин. Със сбора от трите постижения прибра голямата награда от 3000 лв. Неговият треньор Николай Вакареев получи 1200 лв.

Петър Мицин е първият българин, плувал под 8 мин. на 800 св. стил

Втори при мъжете е Йордан Янчев (2000), а трети съотборникът му в Спринт-София Калоян Левтеров (1000). Премии се раздаваха до десето място.

“С треньора на националния отбор Кристиян Минковски взехме решение да се пробвам и на 800 м св. стил. Не съм се подготвял много за тази дисциплина, но се надявам да се доближа максимално до норматив за олимпийски игри в Париж”, заяви пред сайта на БФПС преди турнира Мицин.

Тренира и за европейско първенство за юноши и девойки, което ще се проведе в началото на месец юли в сръбската столица Белград. „Уверен съм, че мога да бъда сред медалистите и на трите дисциплини, в които ще участвам. Мисля, че съм сред фаворитите на 400 м св. стил, но със сигурност ще атакувам отличията и на 200 м св. стил и 200 м бътерфлай. Имам най-добрите времена в Европа за юноши и шансовете да се кача на почетната стълбичка са огромни. Напълно в моите възможности е да покрия норматив за Игрите на 200 и 400 м св. стил. Мечтата ми е да плувам в Париж догодина и да покажа най-доброто от себе си сред най-добрите плувци на планетата”, каза още Мицин.

Габриела Георгиева

При жените голямата парична награда от Гран при Бургас прибра Габриела Георгиева от Дамини ЛВ (София), а времето й на 200 м гръб е второто най-добро по системата на ФИНА. В допълнително преплуване на дистанцията софиянката успя да покрие норматив за световното първенство във Фукуока с 2:12,18 мин. Нейният наставник Кристиян Минковски получи голямата премия при треньорите.

С най-добър резултат е молдовката Татаяна Салкутан, която стана шампионка на 200 м гръб с 2:12,15 (813 т.) В разпределението на големите награди тя на втора позиция.

Трета сред състезателките с най-добър сбор от три плувания е лидерът на ПСК Черно море (Варна) Бояна Кирчева

Шампион в отборното класиране стана отборът на Турция, следван от Молдова и Бриз.

Петото издание на турнира „Гран при Бургас“ бе за 13-годишни и по-големи.

Резултати и програма  ТУК