ММС ще осигурява по една заплата на треньор от всеки клуб на лиценцирана спортна федерация

Министерството на младежта и спорта ще осигурява по една минимална заплата на треньор във всеки клуб от лицензирана спортна федерация. Това е залегнало в новата „Програма за кадрово осигуряване на спортните клубове“, съобщиха от министерството. Програмата е разработена от екипа на служебния спортен министър Андрей Кузманов.

„Това е стимул за клубовете и специалистите, които работят усилено, развиват спорта, изграждат състезатели и разбира се, грижат се за  здравето на нацията. Време беше да се обърне внимание на треньорите и треньорската работа. Спортът има и социална функция и ние сме длъжни да се погрижим тя да бъде по-всеобхватна“, аргументира се министър Андрей Кузманов.

Краен бенефициент са треньори, работещи в спортните клубове – членове на съответната спортна федерация и отговарящи на критериите на Програмата. Ефектът от финансовото подпомагане на спортните клубове ще се усети и при спортистите от всички възрастови групи в тренировъчната и състезателна дейност в клубовете.

С проекти по Програмата могат да кандидатстват лицензирани спортни федерации, членуващи в тях клубове и лицензирани треньори. Едно от задължителните условия е в клуба да нямат назначен треньор с трудов договор по Кодекса на труда, който получава възнаграждението си от друго юридическо лице, финансирано от бюджета на държавата.

Със средства от Програмата могат да бъдат подпомогнати клубове, които имат спортно-състезателна дейност за всяка от последните 5 години.

Необходимите средства за изпълнение на Програмата ще се осигуряват от бюджета на ММС. Ведомството ще извършва текущ и последващ контрол върху дейността и разходването на финансовата помощ.

Проектът на „Програма за кадрово осигуряване на спортните клубове“ е публикуван на сайта на ММС за обществено обсъждане, чийто срок е 10 дни и федерации, клубове и заинтересовани лица могат да правят предложения.

Линк към програмата

 

Вашият коментар