Искате здрави и умни деца – пратете ги да играят навън

02.03.2019г. | Автор: -
Искате здрави и умни деца – пратете ги да играят навън

 

Според статистиката днешните „дигитални“ деца излизат на разходка или играят на открито максимум 30 минути. Това ги ощетява по отношение на физическа активност и общуване с природата. В действителност, повечето деца прекарват толкова време в закрити помещения, колкото и техните родители, докато са на работа.

По този начин децата пропускат ползите от свободното си време, защото дори когато не са на детска градина или на училище, те отново са на закрито.

 

Днешните деца сами признават, че предпочитат да играят на електронните си устройства, дори в почивните дни на родителите си, вместо да излязат навън, за да играят, да тичат, да ритат или да карат колело, например.

 

Основна причина за тази ниска физическа активност на децата се допълва и от факта, че повечето деца са записани от своите родители на различни кръжоци и извънкласни дейности, които не са занимания със спорт. Това претоварва в голяма степен графиците на децата и допълнително ограничава възможността им за забавления на открито, сред природата, където да я изучават и да й се радват.

Разбира се, нито съвременните технологии, нито липсата на свободно време са единствените причини, поради които децата не играят навън. Друга основна причина те да са затворени в домовете си, е тяхната сигурност.

 

Много родители днес се тревожат за безопасността на децата си, докато са на детската площадка. Тези тревоги са свързани със страха от непознати, които могат да са потенциални трафиканти на хора, а също и заради това детето да не се нарани. Тези причини възпират родителите да пускат децата си да играят сами навън, дори да са под прякото им наблюдение.

 

Игрите навън обаче могат да развият много полезни умения у децата, затова са много важни през детството. Те помагат на децата да се социализират по-лесно, да бъдат любопитни, любознателни и съпричастни към околните и към средата, в която се намират.


Чрез игрите на открито децата могат да развият и своето самосъзнание и уменията да решават спонтанно появили се проблеми. Специалистите твърдят, че колкото повече едно дете прекарва на открито, толкова по-добре то се научава да използва възможностите си и се научава да мисли и действа самостоятелно.


Играта на открито помага на децата да получат вярна представа за допир, мирис и форма. Когато са навън децата могат да видят нови неща, да наблюдават постоянно променящата се заобикаляща ги среда, а това би помогнало за развитието на въображението и креативното мислене.

 

Ако децата стоят затворени само у дома, те пропускат всички тези ползи, а това дава негативно отражение върху способността им за учат, да се развиват и да се забавляват.

Децата, които играят навън всеки ден са по-устойчиви психически, емоционално и духовно, а наред с това са и в по-добра физическа форма, което означава по-добър имунитет и по-рядко боледуване.

Физическата активност е много важна за здравето на децата. Деца, които прекарват по-голямата част от ежедневието си в затворени пространства са застрашени в много по-голяма степен от затлъстяване, диабет тип 2, висок холестерол и хипертония.

 

Децата, които не излизат достатъчно често навън са изложени и на риск от по-бавно и трудно социално развитие, високо ниво на стрес и липса на когнитивни умения. Те често имат затруднения в усвояването на нови знания, съпроводени с дефицит на вниманието и хиперактивност.

 

Депресията, тревожността и влошеното зрение също са резултат от липсата на време за игри и забавления на открито.


Добре е да се повтаря постоянно и родителите да знаят, че колкото повече време децата им са навън, толкова по-спокойни, по-умни и успешни ще са те. Игрите на открито стимулират творчеството. Децата се вдъхновяват от това, което правят, чувстват се свободни, а това поощрява креативността и иновативността им. Възможността да използват необезпокоявано своето въображение им помага да измислят всевъзможни сценарии, които с изненада по-късно откриват, че са приложими и в реалния живот.


Когато са навън децата могат са играят сами или да създават непринудени приятелства, а изобилието от естествени материали – листа, пясък, камъни, съчки, цветя и всякакви други „съкровища“ им осигуряват неограничен арсенал от консумативи, чрез които те да се себеизразяват.

 

Една игра никога няма да е една и съща, когато децата играя навън, както това се случва в електронната или тв играта. Когато децата са навън възможностите за учене и забавление са безгранични.

 

Игрите навън са неизчерпаем извор на забавления, а това поощрява творчеството и усещането за самостоятелност у всяко дете. Игрите навън са полезни за здравето. Навън децата са физически активни, а това носи ползи за здравето им. Досега с „мръсотията“, с алергените от въздуха, насекомите и всичко друго, което ги заобикаля, поощрява детския имунитет и намалява риска от алергични заболявания.

 

Научните изследвания показват, че времето, прекалено на слънце премахва чувството за тревожност и намалява физическия и психическия стрес. Фактът, че игрите на открито не се направляват от строги правила освобождава децата от усещането, че трябва да се съобразяват с определени правила, а това намалява нивата на стрес.

Игрите на открито събуждат сетивните усещания. Детето чува птиците в парка, усеща миризмата на цветята, вижда облаците, докосва камъните. Възможността да използва всичките си сетива едновременно, предоставя на детето неповторими преживявания и му помага да съпреживее всичко от околната среда по начин, който е невъзможен, ако е затворено в една стая с един компютър или телевизор.

 

Ангажирането на всички сетива позволява на децата да станат по-възприемчиви към нови преживявания, усещания и начини на мислене. Начинът, по който едно дете възприема света на открито е строго индивидуален и не прилича на начина, по който всяко друго дете възприема и осмисля същия този свят.


Игрите навън засилват фокуса върху ежедневните задачи. Някой деца имат много излишна енергия и могат да бъдат определени като хиперактивни, а всъщност е много вероятно те просто да се нуждаят от игра навън, така че да се освободят от излишната си енергия.

Прекарването на неструктурирано време на открито може да помогне на детето да изгради ново ниво на фокусиране и внимание без дори да го осъзнае. Дори съвсем кратко излизане навън може да подобри паметта и обхвата на вниманието с до 20%.


Тъй като човешкият циркаден ритъм се основава на излагане на естествена слънчева светлина, позволявайки на детето да получи такава може да има допълнителни ползи. Това е от голяма полза за изграждането на ползотворен режим по отношение на лягането и ставането по едно и също време всеки ден.


Игрите сред природата усъвършенстват способността за вземане на решения и справянето с различни проблеми. Когато са навън, децата попадат в различни ситуации, които изискват различен подход и опит.

Игрите навън учат децата как да се предпазват, да внимават и да проверяват ежедневно докъде се простират собствените им възможности. Те се научават и как да взаимодействат с останалите деца и усъвършенстват междуличностните си отношения.

Това ще им е от полза, когато пораснат и се сблъскат с по-сериозни взаимоотношения и проблеми като възрастни.


Игрите навън подпомагат обучението и развиват абстрактното мислене. Контактуването с живата природа подпомага прилагането на наученото от уроците в книгите, тъй като децата са по-склонни да запомнят какво са прочели, когато го видят в реалния живот.Чрез игрите на открито децата развиват уважение към останалите живи същества и към природата, научават се как да са съпричастни и как да уважават околните.


Повечето деца са радостни и щастливи, когато са навън. Физическата активност, възможността да изследват и опитват нови неща осигуряват на децата чувство за позитивност. Тези чувства могат се пренесат и в други части от живота им, освен, че ги даряват с радост. Щастливите деца обикновено са по-добри, а оценките им по-високи.

Излизането навън е доказан стимулант за добро настроение. Физическото движение и излагането на слънце помагат на тялото да увеличи нивата на допамин, а повишената активност повишава нивата на ендофини, които са естествените невротрансмитери на тялото. Една малка разходка или кратка екскурзия на открито може да повдигне настроение на вашето дете по лесен и неповторим начин.


Когато детето е навън, ограниченията върху словесното изразяване отпадат. Възторжените възгласи, крясъците от вълнение или радост са позволени, тъй като няма опасност да създадат неудобство на околните, колкото това е възможно в закрити помещения. Децата сами поставят границите на начина, по който вербализират, когато са навън. Те могат да опишат това, което виждат, чуват и правят свободно чрез думи или възгласи, използвайки своето въображение.

Взаимодействията с други деца им позволяват да развият способността да разказват истории, а това се отразява положително върху обогатяването на речника. Наред с това детето научава нови думи и термини, а това подобрява комуникацията с всички хора, с които то контактува.

 

Когато имат възможността да играят свободно, децата сами определят своята социална йерархия. Ако детето сгреши, другите деца ще го поправят. По време на тези игри децата се научават да преговарят помежду си и така развиват някои специфични умения, важни за зряла възраст.

 

Поради всички тези причини, а вероятно и по много други, родителите трябва да превърнат свободната игра на открито всеки ден в свой приоритет, защото децата не само се забавляват и себеизразяват чрез нея, но и развиват съществени социални, когнитивни и поведенчески умения, които ще са им от полза през целия им живот.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.