(Не)извинените отсъствия

27.12.2018г. | Автор: -
(Не)извинените отсъствия

 

Формулата за провеждане на анкетата „Спортист на годината” чрез гласуване от спортните журналисти предполага крайният резултат да е обективен сбор от субективни мнения. И няма как да не е така.

 

Броят на участващите журналисти сега, резултатите от допитването за 2018-а и съставът на идеалната десетка обаче няма как да не бъдат последвани от няколко въпроса.

 

Този път в класацията се включиха 139 журналисти. Малко или много е това в ерата на комуникациите, когато участието в анкетата е изцяло по интернет. За сравнение – в периода 1997-2000 г., когато анкетата се правеше от спортния отдел на в. „Труд” (и тогава, и сега правата за провеждане на красацията са собственост на „Нове Ад Холдинг”), редовно се включваха между 230-250 колеги. И тогава гласуването се правеше с ръчно попълване на анкетни карти, които се превадаваха в редакцията или се пускаха по факса...

 

Отново остана впечатлението, че организаторите на анкетата не направиха необходимите усилия да генерират по-масов журналистически вот, като сведоха срока за гласуване само до една седмица. Сърцето на една анкета е начинът, по който се излъчват призьорите и по-сериозното участие от страна на журналистите няма как да не доведе до още по-голям авторитет и обективност на крайните резултати. Пищните церемонии по награждаването, радостта на призьорите, благодарностите, са следствие. Важно, но следствие на крайните резултати.

 

Иначе сборът от субективните мнения на 139-те участвали журналисти странно не намери място в десетката на три много сериозни постижения за българския спорт през 2018 година. Липсата на Антъни Иванов в десетката лесно може да бъде обяснена със сроковете за гласуване – плувецът завърши осми в историческия си финал на 200 м бътерфлай на световното в Китай на 11 декември, а организаторите бяха обявили крайна дата за приемане на гласове – 7 декември.

 

Изненадващо обаче е отсъствието от десетката на каратистката Ивет Горанова и петобойците Явор Пешлеевски и Тодор Михалев. Защото Горанова спечели първия в историята медал от световно първенство за мъже и жени за българското олимпийско карате. А тандемът Пешлеевски-Михалев се окичи с бронз от световно по модерен петобой в Мексико, като отличието идва след 17-годишна пауза за нас в този изключително труден и сложен спорт.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.