Отварянето на басейните – за някои рай, за други ад

05.05.2020г. | Автор: -
Отварянето на басейните – за някои рай, за други ад

 

Новината, че басейните могат да отворят врати и да приемат най-нетърпеливите плувци, бе посрещната по различен начин от собствените на спортните обекти. Едни се оказаха подготвени и ще заработят още от днес, а други няма да могат да се справят финансово и ще останат затворени до есента.

 

За финансова помощ от общините или от държавата, за да заработят басейните пък настояха доста хора от плувната общност, членове на Фейсбук групата „Плуване и водна топка“.

 

“След като мерките не са разхлабващи, а противостресови, не виждам смисъл, целият риск и разход да бъде изцяло за сметка на оператора. Срещу определени облекчения за нас, като стопанин и може би финансова помощ, свързана с отопление и електричестово - да.

 

 

Но само и само, за да дойдат 10 човека на ден, които ще спазват един куп условия за дистанция, съблекални и др, не виждам смисъл да се отговори едно съоръжение, написа Весела Тончева-Шенк. - Знаете ли колко струва да топлиш водата за един месец на 25-метров басейн? А въздуха в помещението, а заплатите, а химията, а дезинфекцията на помещенията, а да се спазят препоръките за 1,5 м дистанция? А колко хора ще дойдат сега, след като са наплашени? Тези 10 000 лв. ще бъдат само разходите за половин месец, максимум“, споделя още тя.

 

Минимум 1500 лв. струва само напълването и затоплянето на водата на басейн, който е бил изпразнен за двата месеца от началото на карантината, обясниха наематели на басейн в частно училище.

 

„Естествено, че акумулираме загуби дори и с отварянето. Но, както бе казал финансовият министър, ако не сме спестили 20 000 лв. за тези 40 г., за какво да живеем“, коментира за „Монитор“ Румен Димитров, собственик на басейна в 56 СОУ „Проф. Константин Иречек“ в столичния квартал „Люлин“. „Не съм спирал да поддържам басейна през тези 2 месеца, запазих и всичките си служители на половин работна заплата без да ползвам мярката 60/40, така че съм готов и отваряме още във вторник“, сподели той.

 

Басейнът „Спартак“ в столицата обаче ще заработи най-рано в петък. „Още нямаме готовност да отворим. Дано се справим“, сподели стопанинът му, именитият ни плувец Петър Стойчев.

Не бързат с отварянето и на плувната база на НСА – басейн „Мадара“, тъй като имат опасения за реда, по който ще се извършва контролно-пропусквателния режим.

 

Общинските басейни в комплекс "Меден рудник", плувен комплекс "Парк Арена ОЗК" и в ППМГ "Акад. Никола Обрешков" в Бургас пък ще отворят врати в четвъртък. Това разпореди кметът Димитър Николов. Вече са включени инсталациите за подгряване на водата, която трябва да достигне 26-27 градуса.

 

 

Една от мерките за дезинфекция при отварянето на басейните е завишаването на нивото на хлор във водата. Оказа се, че у нас действа разпоредба от 1956 г., според която неговото наличие в басейна трябва да е между 0,3 и 0,6 мг/литър. „Това е прекалена малко. В САЩ това ниво е 3-6, а в Европа е 1,5-3 мг. Затова ние ще заложим на европейските стандарти и ще увеличим нивото на хлора“, сподели Румен Димитров от басейна в 56-о училище.

 

Като допълнителни мерки в басейните ще се ползват кърпи за еднократна употреба, шезлонгите ще са на разстояние от 2,5 м, спасителите ще са с маски и ръкавици. На влизане в сградата ще се мери температурата на всеки, в съблекалните ще бъдат допускани по двама-трима души. Родителите, които водят децата си, ще остават отвън. На някои места ще искат от плувците да идват от къщи с банските си и да ползват душовете само след заниманието.

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.