Антоанета Струменлиева: Басейнът ми е на метри, но все го подминавам

17.01.2017г. | Автор: -
Антоанета Струменлиева: Басейнът ми е на метри, но все го подминавам

 

Георги, Иван и Николай може и да са най-популярните български имена, но когато говорим за плувни спортове, най-титулуваното е на закриляните от светеца Преподобния Антоний Велики и празнуващи днес - 17 януари. Достатъчно е да споменем двойната олимпийска медалистка Антоанета Френкева, Антоанета Струменлиева – друга участничка от Сеул’88, част от чийто рекорди в дългите кроулове още стоят, световният шампион за ветерани Антон Михайлов, финалистът от първенството на планетата в Колумбия през 1975 г. Тони Стателов, новата надежда Антъни Иванов. Да си спомним за големия треньор Тони Митров. 

Антоновден е идеален повод да чуем Антоанета Струменлиева (сега Боева). Тя е една от „златните“ рибки от силното поколение през 80-те.

Още повече, че по стечение обстоятелствата работата на пловдивчанката като старши експерт към дирекция „Високо спортно майсторство в Министерството на младежта и спорта я държи в контакт с медиите, но самата тя остава встрани от тях.

 

- Г-жо, Струменлиева, след хиляди часове прекарани в басейна колко често влизате в басейна?

- Много рядко. Много обичам водата, но все не намирам време да поплувам. Отчитам го като грешка. В кабинета ми стои раницата с екипировката, но все не се престрашавам. А басейнът е на метри под работното ми място. За последно поплувах на морето миналата година.


- Как започнахте да се занимавате с плуване?

- Във втори клас мина треньорка по лека атлетика от Ученическата спортна школа в Пловдив. Хареса ме. След 15 дни мина и преподавателка по плуване. Бях  със сегашното си телосложение – висока (сега е 182 см), със съответните антропометрични данни за двата, че и за повече спортове.

 

 

По време на честването на 75-годишния юбилей на българското плуване. получава наградата си от тогавашния председател Юрий Кюлев.

 

Лошото беше, че не обичам да тичам и постоянно мрънках. Треньорката се принуди да ме повери на Христо Георгиев – моят първи наставник в басейна. Той ме научи да плувам. През лятната ваканция преди трети клас си срязах крака, но през есента много бързо тръгнах да прогресирам, защото в техническо отношение Христо Георгиев нямаше равен.

 

Съгласих се след 2-3 месеца и скочих на първото си състезание. Станах втора на гръб. В същото време всички в групата възприемахме Георгиев и като приятел.

 

Водеше ни на риба на походи с колела. При него плуването беше един безкраен празник. Преди V клас Георгиев дойде вкъщи да увещава баща ми да ме премести в спортното училище на Пловдив („Васил Левски”), дотогава бях в училище „Петко Рачов Славейков” Съгласих ме и продължих подготовката си при Ненко Джински.

- От този момент ли започна вашата специализация в кроула и дългите дистанции?

- Преди нашата група Джински имаше също изявени състезатели – Иван Златев, Виктор, Радосвета Пиронкова, Йорданка Пенина и много други страшно добри плувци от 1960-и до 1962-и набор. Не бяхме първите, които беше извел нагоре.

 

По-скоро бяхме от последната група състезатели, които постигнаха успехи на международно ниво. Плувахме всичко, но и научавахме всичко. Той постоянно четеше, попиваше методиката на водещите специалисти. По лагерите в чужбина се интересуваше, разпитваше колегите си от ГДР, СССР.

 

Водеше си записки. Наученото обаче не ни го поднасяше само като тренировката, която ще си лепнеш на стартовото блокче. Нито пък ни е изнасял лекции. Не, Ненко постоянно ни четеше и говореше за тези плувни светила. Убеждаваше ни как трябва да го направим. Благодарение на него знаехме какво са макроцикли, мезоцикли, микроцикли.

 

Беше си изградил стройна система да е наясно с всяко едно състезание през годината и на кое какво да се прави.

-Какво помните от първото си излизане в чужбина.

- При първото ми излизане през 1982 г. бях на 14 години. Плувах  на турнира „Дунайварош” в Унгария. Веднага след него участвах на европейско първенство за младежи в Инсбрук (Австрия). Толкова се бях шашнала, че щях да скоча с вълнените чорапите.


На лагерите не се случваше нищо любопитно. Само тежки тренировки. Нямахме телевизори по стаите, нямаше интернет. По едно радийце. Четяхме книги. Познавахме класиците и всички актуалните автори. Един или два пъти в седмицата ни прожектираха филми на видео.

 

- Кога за първи път станахте шампионка при жените?

- Ще да е било на 400 м или 800 м св. стил в началото на 80-те. Бях много малка, а покрих майсторска норма.

 

- На следващата година обаче сте ключова фигура в националния отбор при домакинството на европейското в София?

- Преди шампионата бях в страхотна форма. За съжаление се разболях точно за Евро’85 и плувах много под възможностите си. Имах голям шанс да вляза на финал с щафетата на 4 по 200 м св. стил - времената от подборните серии го показаха. За съжаление ни декласираха за фалстарт.

 

На Балканиада в Ираклион (остров Крит), непосредствено преди европейското, бях в страхотна форма. Направих национален, а и балкански рекорд на 800 м св. стил – 8:41 мин. Много як резултат за времето си. Беше близо до челните позиции в световната ранглиста. На Балканиадата в Крит имаше и състезания по скоковете във вода и водна топка, а в плуването останалите държави взеха само 3-4 златни медала. Наложихме ужасна хегемония.

 

 

С дългогодишния наставник на националния отбор Панчо Гюрков.

 

Заслугата е на всички треньори в екипа, който сформира Панчо Гюрков. Той е невероятно обаятелна личност. С лекота правеше всеки значим. Умееше да създава страхотна атмосфера. Ненко Джински, Паун Лазаров, Ботко Трендафилов, Георги Дангалаков водеха по цели нощи до сутринта спорове. Спорове, а не караници и то на професионална основа. Убеждаваха останалите в правотата на методиката, която ползваха. Никога не е имало скандали, камо ли на личностна основа или доказване на това кой е по-по-най. Всеки знаеше, че без другите няма да успее.

- През 1986 г. сте финалистка на световното първенство в Мадрид. Там ли за първи път ли видяхте на живо звездите на водещите плувни сили извън Европа?

- За мен не беше точно така. Всяка година ме изпращаха на изключително силния турнир „Арена” през февруари месец в Бон. Беше като неофициално световно първенство, макар и на малък басейн. Целият свят се събираше.

Между другото имам трето място на 800 м св. стил именно на този турнир, през 1988 г. Само две германки ме биха. На 400 м кроул станах пета. Тогава за първи път българка слезе под 4:10 минути.  В Мадрид гледах плуването на Джанет Еванс, техника никаква обаче феноменална спортистка. Тръгваше на 400 м кроул с 2:03 и се връщаше с 2:01 мин. Не сме поддържали много близки контакти по време на състезания, но сме си разменяли поздрави, приказки.

 

 

- И дойде звездният Ви миг – олимпийският финал на 800 м св. стил в Сеул...

- Много добре ми се получи плуването на полуфинала. Бях закачила за една австралийка и направих рекорд, който е неподобрен и досега, вече 26 години. Бях безкрайно щастлива, защото реализирах подготовката и усилията си за най-важното състезание в живота ми. На самия финал плувах малко по-слабо, но не бях изплашена. Дадох максимума, но биологичният ми часовник отговаряше на 4-5 часа сутринта. Може би затова ми се получи по-добре сутрешното плуване.

 

Така или иначе щях да стана седма. За мен си беше голям успех защото във финала бяха само Джанет Евънс, германки, австралийки. Всъщност извън фаворитките на финала плувахме само аз и една белгийка.

 

- А какви са спомените Ви за олимпиадата извън басейна?

- Самата олимпиада е неповторимо изживяване за всеки спортист. Беше толкова подредена и стикована, всичко беше на едно място. Организацията беше перфектна. Отборът ни беше доста внушителен – с два огромни чартърни самолета. Имахме представители в почти всички спортове, включително в колективните – баскетбол, волейбол, в гребането бяхме с осморки. Над 200 души делегация.

 

На откриването не присъствах. Плувната програма започваше ден преди церемонията и трябваше да се пестя и подготвям. Програмата ми беше най-тежката – плувах и 400 м св. стил и 400 м съчетано – 12-о място. Естествено ярък спомен беше еуфорията около най-голямата сензация на игрите – бягането на Бен Джонсън и последвалият допинг скандал. Блокът ни в Олимпийското село беше в съседство с канадците.

 

Естествено засичахме ежедневно десетки световни звезди, но и българите си бяхме такива. Всеки ден някой се завръщаше в лагера ни като олимпийски шампион. Взехме 10 титли и общо 35 медала. Що се отнася до плувния отбор на България, всички жени, които участваха в олимпийската надпревара, записаха финал „А”. Двамата ни мъже – Георги Михалев и Цветан Голомеев бяха влезли в „Б” финал, т. е. Топ 16 на света.

Факт показателен сам по себе си. Купони обаче нямаше. Все пак бяхме спортисти и отговорни хора. Всеки приключил със състезателната програма мислеше за този, на който му предстоеше старт. Бяхме си и много скромни. Гледахме телевизия по 1-2 часа и после всеки в стаята си...

 

 

Визитката на шампионката


Антоанета Струменлиева/Боева е родена на 27 юни 1968 година в Пловдив. Завършва ССУ „Васил Левски”, а след това ВИФ (НСА). С плуване започва да се занимава от 1976 г. под ръководството на Христо Георгиев, с който работи до 1979 г. След това тренира под ръководството на Ненко Джински. От 1977 г. до 1988 се състезава за „Локомотив” (Пд) , а през 1989-1990 за ЦСКА.

 

Многократна републиканска шампионка и призьорка на Балканиади. На олимпийските игри в Сеул 1988 записва финал на 800 св. стил (осма e с 8:41,05). В квалификациите дава седмо време 8:35,40 мин. - национален рекорд, неподобрен 26 г. На 400 м св. стил е четвърта в „Б” финал, общо 12-а с 4:13,43. В подборните серии дава 11-о време - 4:13,25 (н.р.). На 400 м съч. заема същата позиция - 4:52,33.


На ЕП в Страсбург’87 влиза два пъти във финала, осма на 400 м съч. и 800 м св. стил. През същата година е четвърта за Купата на Европа през 1987 г. Две години по-рано е част от отбора за ЕП в София. Осма в света е с щафетата ни на 4 по 200 м св. стил в Мадрид’86 г. Плува трети пост в квартета, окомплектован за финала още от Ваня Аргирова, Нагаша Христова и Соня Дангалакова за 8:22,11. В индивидуалните дисциплини не се представя убедително – на 800 м св. стил – 17-а с 8:57,12, а на 400 м св. стил 23-а – 4:23,56. Ставала е трета на турнира „Арена”, който е със статут на неофициален шампионат на планетата в малък басейн.

Очаквайте втора част!

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.