Председателят на БФВТ Петър Петров: Треньори от чужбина ще помагат за израстването на водната топка

30.07.2019г. | Автор: -
Председателят на БФВТ Петър Петров: Треньори от чужбина ще помагат за израстването на водната топка

 

България беше домакин на първото в историята европейско първенство по водна топка за юноши до 15-годишна възраст. Шампионатът беше важен в няколко стратегически направления за БФВТ, най-вече за натрупването на организационен опит и изграждането на нови контакти с водещите сили, за да върнем позициите на ватерполната игра.

Естествено шампионатът в Бургас, състоял се в комплекса-бижу „Парк Арена ОЗК“, беше важен и за черноморския град по отношенията на амбициозните намерения на кмета Димитър Николов и неговия екип да го превърнат във водеща сила в сините спортове.

Също и за Европейската плувна лига
(ЛЕН), защото на Стария континент се играе на силната водна топка на планетата, а в централата мислят отрано как да подобрят позициите и да повишат зрителския и комерсиален въпрос.

Председателят на БФВД Петър Петров обобщи впечатленията от шампионата в обширно интервю за
BGswim.com, което ще прочетете в две части.  


- Г-н Петров,  защо беше важно да България да бъде домакин на европейското първенство за юноши (U15) в Бургас?-  На първо място е признанието – България да получи доверието на Европейската лига по плувни спортове (ЛЕН) да проведе първото в историята първенство за тази възраст – за 15-годишни ватерполисти.

Престиж, защото това се случва, че и имаме прекрасно и модерно съоръжение, каквото е плувният комплекс „Парк Арена ОЗК“ в Бургас. От гледна точка на това, какво ние можем да вземем като позитиви от това европейско е - да се научим на организация, какви са стандартите, изискванията на ЛЕН. И отделно и много важно е - да видим и да се поучим от показаното във водата от водещите европейски отбори, които всъщност са и водещите световни. Защото в Европа се играе най-силната водна топка на планетата.

- Със сигурност домакинството е и ключов ход в дългосрочен стратегически план на новото ръководство на БФВТ за развитието на българската водна топка у нас?

- Именно, бихме желали това да положи основата, фундамента за развитие и възстановяване равнището на водната топка в България – организационно, финансово, а оттам – и спортно-техническо. Тази стратегия включва основно работа с децата и подрастващите, по-специално ватерполистите в обучение, които в момента са между 9 и 11 години.

Също така предвиждаме привличане на треньори от чужбина, които от една страна да обучават и създават школи да деца, но и да обучават и треньорите на методология, на основните принципи за развитието към съответния етап на дадено дете, което е изключително важно.

Като казвам от чужбина нямам предвид само чужденци, а и наши специалисти, които работят и живеят зад граница. Имах такива срещи с представители на руската водна топка, на Турция, проведохме интересни разговори какво е необходимо за българската водна топка в момента, какво трябва да се направи. Откъде да се започне. Ще действаме стъпка по стъпка.Н.Пр. Тамара Лилуашвили, посланик на Грузия у нас и Петър Петров, председател на БФ Водна топка във фоайето на басейн „Парк Арена ОЗК“ в Бургас

Всички са категорични, че трябва да се започне от 9-11-годишните деца. Да ги изградим като добри състезатели, каквито гледахме тук в Бургас, какво правят унгарците, италианците, черногорците, сърбите, хърватите, испанците...


- Това обаче са таланти от страни с традиция във водната топка и с друго цялостно отношение към колективните спортове… Те следват тези традиции и инерция. Как да се получи в България, в която водната топка е в неблагоприятна позиция в генерален план, поне в момента? Как тези деца да изберат точно водната топка, а не друг спорт?

- Това е нещото, което по-дълбоко предстои на обсъждане. Пътят да включим по-голяма общност от деца според мен изисква близка работа с плувната федерация.

Да има свободен трансфер и децата, които не се развиват в даденото направление, тук включваме и скоковете във вода и артистично плуване, да продължават с водната топка.

Това е естествен процес в другите държави. Случи ли се това и в България, ще разширим потенциалния кръг състезатели, които да запалим по водната топка.  Това може да се стане именно в тази възраст 9-11-годишни.

Защото в плуването на 12 години започват да се открояват състезателите, които могат да продължат нагоре, имат и мотивацията за това. Но ги има и другите, които по различни причини разбират, че няма да станат водещи плувци, други отпадат от плуването въобще. Отпадайки от плуването те се пренасочват към съвсем различен спорт, а ние можем и искаме да ги привлечем към водната топка.

В тази връзка ще трябва да въведем и няколко комисии – Мандатна, Лицензионна, Техническа или Спортно-техническа, които да съгласува въпроси между съдийски и спортни тематики, календари, правилници, състезателният календар, наредбата за първенствата най-вече…- Да се върнем на събитията в Бургас и българския отбор. Беше ясно, че не може да се очакват чудеса, но 14-ото място е най-доброто в мъжкия пол за българската водна топка в последното десетилетие. Каква е оценката ви за представянето на отбора ни на европейското?


 - Да започнем от там, че освен по право като домакин ние извоювахме на квалификацията в Грузия и спортно-технически правото си за участие на шампионата в Бургас. Сиреч, ако европейското се провеждаше в друга държава, ние пак щяхме да имаме отбор на това наистина историческо първенство – първо за 15-годишните играчи. Което е безспорен успех.


Реално ние сме в първите 16 на Европа в тази възраст, а както казах – на нашия континент се играе най-силната водна топка в света.

Опитахме се за краткото време, откакто се реши, че ще бъдем домакин и ще направим организация за първенството,  да създадем и оптимални условия за подготовка на тези момчета.

Смело мога да кажа, че поне в последните 15-ина години не е имало национален отбор на България по водна топка, който да се е готвил при такива условия, да е провел толкова пълноценна подготовка и да е екипиран толкова добре, което е заслуга на българката фирма Delfina – вече световен лидер в екипировката за нашия спорт. Ние  избирахме от 15 отбора, които имат 15-годишни ватерполисти, средно по 15 момчета в клуб – общо около 200 играчи, от които да сформираме националния отбор.

Докато при другите, най-вече при водещите школи, говорим за стотици играчи повече във възраст - от 500 до 1500. Имат много по-широка база, а и предварителният им подбор е на много по-високо равнище. Това също не е за пренебрегване.

Вижда се, че плувната ни подготовка куца. У нас и първенството е на по-ниско равнище, няма тези високи изисквания, отделно и тренировките са по-малко.

Къде по обективни причини, къде повече по субективни… От това страда целият български спорт – липсата на възможност за централизирана подготовка през по-голямата част от годината.


Очаквайте втората част на интервюто с председателя на БФВТ Петър Петров!

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.