Плувците с 10 медала от европейски на голям басейн

16.05.2021г. | Автор: Николай Кръстев
Плувците с 10 медала от европейски на голям басейн

 

В навечерието на битките на плувците на европейското първенство в Будапеща BGswim.com припомня, че нашите са извоювали общо 10 медала от континентални шампионати на 50-метров басейн за мъже и жени.

Седем от тях са на сметката на Таня Богомилова, която е с ключов принос и за осмия - бронза на смесената ни щафета 4 по 100 м от София’85.

 

Олимпийската шампионка е спечелила единственото континентално злато – на 200м бруст от същия шампионат. Богомилова взе бронз и на 100 м бруст. На предния шампионат в Рим’83 е трета в същата дисциплина.

В Бон’89 любимият 100 м бруст й носи сребро.

 

На последното си състезание – европейското в Атина през 1991 г. направи бронзов дубъл – на 100 и 200 м бруст.  
 
Любопитното е, че всичките медали в басейна са извоювани от жени.

 

По време на европейското първенство в София през 1985 г. няма празно място на трибуните на басейна на "Червено знаме". На тази снимка вляво е бронзовият ни квартет от смесената щафета 4 па 100 м. Нашите момичета са вляво. На преден план Радосвета Пиронкова (вляво) и Бистра Господинова, зад тях Ваня Аргирова и Таня Богомилова


Другите три индивидуални са на Соня Дангалакова (сребро на 200 и бронз 400 м съчетано) и на Ваня Аргирова (трета на 200 м св. стил), която плува четвъртия пост на смесената щафета.

Десетте медала ни отреждаха 30-о място във вечната класация за медали от европейски първенства на голям басейн до миналия шампионата в Глазгоу през 2018 г.

 

Соня Надгалакова (на втория ред вляво) и Ваня Аргирова (до нея) със съотборничките си от "златното" поколение на българското плуване, заснети след европейското първенство в София през 1985 г. Останалите - на първия ред отляво на дясно: Наташа Христова, Таня Богомилова, Радосвета Чинкова, Румяна Кавърджикова, наставникът на представителния отбор Панчо Гюрков, Антоанета Струменлиева. На втория ред е Бистра Господинова

 

Първото европейско първенство е в Будапеща през 1926 г.

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.