БГ EN

Диана Петкова поглежда към актьорското майсторство

09-10-2016 10:24

 

 Диана Петкова е сред обещаващите таланти на българското плуване. 16-годишната възпитаничка на Ботко Трендафилов и пловдивския клуб „Спринт” се е специализирала в дисциплините 50 и 100 м свободен стил, както и в 100-те съчетано. Държавната рекордьорка при девойките печели титли и в бруста. Петкова е най-новото име в рубриката "Запомнете това име" на Sportal.bg, в която са представяни млади български спортисти на възраст между 14 и 19 години.  

 

Началото

 

Малката Диана попада в басейна благодарение на майка си, която настоява детето да се занимава със спорт. "В началото изобщо не обичах да плувам, исках да се откажа още преди да стана на 10 г. Но майка ми виждаше потенциал в мен. От 2010 г. се занимавам професионално с плуване и това е нещото за мен", споделя Петкова.

 

Родена за спринтьорка

 

Пловдивчанката бързо се ориентира към спринтовите дисциплини. "От самото начало си знаех, че съм спринтьорка, защото в дългите дисциплини видях, че не става. 100 м съчетано дойде от това, че искам да съм добра в абсолютно всеки един стил. А 100 м е най-късото на съчетаното и може би затова се получава там", допълва Диана.


 

Плуването на първо мястоДиана е вярна на плуването от началото до днес. Въпреки че впечатлява с дългите си крака, 16-годишната тийнейджърка до момента не е била изкушена да опита късмета си в друг спорт.


"Плуването е единственият спорт за мен. Нито един от другите спортове не ме влече. Може би неща в други сфери ме привличат, но за момента съм се насочила изцяло към плуването. За другото след някоя друга година", казва още красавицата.

 

Трагични условия


Талантливата плувкиня е категорична, че в Пловдив тренират в доста лоши условия, но това за момента не е причина да тя мисли да отказване от синия спорт. "Мисля, че базата в Пловдив е една от най-лошите. Имаше някакви планове за 50-метров басейн, от какъвто имаме голяма нужда, защото без него няма как да се получат нещата. Важните големи състезания са на голям басейн, както и олимпиадата. Без голям басейн е много трудно, дори невъзможно. А базата в Пловдив е под всякаква критика, почти е несериозно. Не знам дали тези условия ще са причина да се откажа, надявам се да не го направя", коментира темата с базата шампионката.

 

Успехи напук


На въпрос дали не й се струва, че напоследък българските спортисти постигат успехи напук на лошите условия, в които се готвят, Диана отговаря с да. "Всички искаме да представим България на едно по-високо ниво, да покажем, че можем да сме наравно с големите плувни сили. Надяваме се това да се случи, тренираме неуморно и постоянно", продължава универсалната плувкиня.

 

Наследници


Младата пловдивчанка вярва, че появяващите се в България таланти ще успеят да се доближат до успехите на Таня Богомилова, Антоанета Френкева и другите от по-старите поколения, прославили родината ни в плувните среди.

„Появяват се наистина много големи таланти, на които се радвам. Предполагам, че ако продължат и им стигнат силите да достигнат до жени, могат да станат чудни работи, за които дори не вярваме. Оптимистка съм и вярвам, че нещата ще се случат. Стига да повярват и те сами в себе си и в България, а и България все някога да застане зад нас", казва Диана.

 

По стъпките на Нина Рангелова

Диана има няколко общи неща с най-добрата ни плувкиня в последните няколко години Нина Рангелова. Освен че и двете са родени в Пловдив, 16-годишната възпитаничка на Ботко Трендафилов е избрала и дисциплините на Нина - 50 и 100 м свободен стил.

 

Диана се възхищава на Рангелова, но смята, че има да извърви още много път, за да стигне до успехите. "Много се надявам първо да стигна до нейното ниво, а след това и да я подмина. Тя е наистина най-добрата в момента, възхищавам й се, тя е една от тези, които следвам и на които искам да подражавам", споделя снажната плувкиня.

 

 

Олимпийски мечти


Талантливата тийнейджърка мечтае да стигне до олимпиадата в Токио през 2020-а, но преди това си е поставила и други цели за изпълнение. "Догодина е световното първенство за юноши и девойки, на което се надявам на нещо повече, но за момента не искам да казвам нищо. Тренирам здраво, имам мечта, имам цел и се будя с нея всеки ден. Надявам се да се осъществи. Но олимпийската стълбичка е най-голямата мечта на всеки един от нас, който тренира професионално", разкрива Диана.

 

Училище и тренировки

 

Диана навреме се е ориентирала и учи в спортното училище в Пловдив, където твърди, че съчетават тренировките и уроците по най-добрия начин. "Трудно ми остава време за приятели, да уча допълнително за нещата, които ми трябват в училище. Но се справям някак, има ли желание, има и начин", оптимистка е младата плувкиня.

 

Актьорско майсторство

 

От близо две години Диана сериозно се замисля над идеята да се занимава с актьорско майсторство, след като завърши училище. Все още обаче не е сигурна колко пъти ще се променят мечтите й до края на 12 клас.

 

Майка й е категорична, че най-малко 100 пъти ще има промяна в желанията й.

 

Желанието да следва актьорско майсторство се появява от гледането на сериали: "Представях си да съм на мястото на актьорите някой ден."

 

Свободно време и приятели


Диана намира време за всичко. "Телевизия не гледам, сериали да, но на този етап гледам да излизам по-често с приятели, всяка свободна минута съм навън. Чета и книги. Приятелите ме подтикват към това да тренирам повече, досега никога не ми се е случвало да ми се сърдят, че нямам време. Пък и повечето ми приятели са в сферата на плуването, рядко се случва някой от тях да е извън това, въпреки че ги има", коментира плувкинята.

 

Личен живот

 

Споделя, че не липсата на време е причина да няма приятел, а по-скоро отдадеността й на спорта.

"Остава ми време, но сега съм се съсредоточила върху спорта, не искам да имам увлечения. Това е причината да няма човек до мен в момента. Плуването е на първо място до световното", категорична е тя.

 

Трудните моменти

Като всеки спортист, Диана също е имала своите трудни моменти в басейна, но никога не е мислила за отказване от плуването.


"Имало е такива и все още има - когато на състезания не постигна това, което съм си задала като цел. Може би 2-3 дни след това е тежко и се чудя защо е станало. Но отказването не съм го мислила изобщо като идея - това е най-лесното, което можеш да направиш. Искам да стигна максималните си възможности. Имам толкова много време пред мен, че не трябва да се отказвам. Не знам какво ще правя без плуването. Откакто се помня тренирам и не мисля, че имам какво да правя, ако се откажа", продължава шампионката.

 

50 м на един дъх

 

Тъй като 50-те метра свободен стил са сред любимите й дисциплини, я питам колко пъти успява да си поеме въздух в най-краткия спринт. Отговорът е 3 пъти. "Това е най-интересната дисциплина, там всички вървим на една линия до последните 5 метра", допълва младата плувкиня. 

 

Най-голямото желание

 

Безспорно най-голямото й желание е да достигне финал на световното за юноши и девойки в САЩ догодина. "Може би невъзможна мечта, но все пак мечта, цел", завършва Диана Петкова.

 

Източник: Sportal.bg,
Снимки: Делян Господинов и Евгени Цеков


Тагове: Диана Петкова, "Спринт", Ботко Трендафилов
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини