БГ EN

Европейското ветеранско плуване на кръстопът

29-05-2016 17:57

Десислава Хрисчева и Иван Ангелов

Не може да не сте чули. На ЕП за ветерани, което се провежда в момента в Лондон има над 10 000 участници. Всъщност никой не знае с абсолютна сигурност колко точно са плувците с посребрени, бели или въобще без коси в града край Темза. Някои даже говорят за 17 000. Срещнах и други цифри, но те могат да се използват в някой фантастичен роман с по-лошо качество.

Ясно е, че струпването на такъв огромен брой хора в малко пространство създава безброй проблеми. Опашки за влизане, проверки, невъзможност да се загрее, чакане с часове да си плуваш плуването, теснотия, скъпотия, невъзможност да се ползват сервизни помещения и тоалетни, изнервеност и т.н.

За специалистите по ветеранско плуване случилото се в Лондон е предизвестено. Още през 90-те години на миналия век стана ясно, че един ден вавилонското стълпотворение във ветеранското плуване ще се случи. Имах невероятната чест и привилегия тогава да общувам с най-добрите в Европа в тази област - холандецът Ханоу, германката Райнхард, украинецът Сидоренко, испанецът Гомес, словакът Поспишил и много други. Научих много от тях за ветеранското плуване - велики бяха като хора и като експерти. Като екстраполирахме развитието на ветеранското плуване в Европа още тогава стигнахме да заключението, че само след 20-ина години на ветерански форуми ще се събират по 10 000 плувци. Това време дойде. Ще напише нещо, което вероятно мнозина няма да приемат за чиста монета, но съм убеден, че ще се случи, ако нещата се оставят на самотек. Ако не се предприемат промени след 10 години на ЕП по плуване за ветерани ще искат да участват над 50 000 човека, а на СП над 200 000 човека.

Да се върнем в Лондон. Специализираните медии и форуми за плуване се взривиха. С интерес чета най-вече холандските, немските, американските и френските медии и форуми. Както се досещате те се люшкат, даже се взривиха преди ден от коментари. Много са крайни. Някои даже пишат за "края на ветеранското плуване", "печалбарство", "безвъзвратна загуба на духа на плуването" и т.н. Според мен това все пак никога няма да се случи. Ветеранското плуване никога няма да умре - то става обаче пред очите ни обаче най-доходоносно и най-масово и то в световен мащаб. Щом се намесят големите пари и масовостта плуването се променя. Сметнете например колко пари ще оставят ветераните плувци в Лондон само за нощувки. Аз го изчислих - направете го и вие. Свят ще ви се завие. Ами при 50 000 участници?

Трябва да се вземат бързи и радикални мерки. В специализираните медии се предлага следното - аз само го обобщавам и подреждам.

Първо, разделяне на ЕП на две даже на три по възрастов признак. Едно за 25-50-годишни, Второ за тези над 50-години.

Второ, плуване на самото състезание в няколко корита. Срещнах дори предложение за 10 корита. Да де, ама това го има само във водни и увеселителни паркове от типа на Дисни ленд. Три корита обаче е възможно.

Трето, ожесточаване входните времена. ЕП е само за елита, по-бавничките да плуват другаде.

Четвърто, разделяне на ЕП по пол. Едно за мъже, друго за жени.

Пето, разделяне на ЕП в различни градове и даже в различни държави.

Какво ще стане след Лондон? Трудно е да се каже. Големите пари вече се намесиха във ветеранското плуване. ЕП носят вече доходи от милиони. От друга страна обаче, действително са нужни фундаментални промени. Да изчакаме. Ще ви държим в течение какво точно ще се случи.


КоментариDelfina

Спринт
Други новини