БГ EN

Иван Ангелов - европейски шампион по плуване за ветерани!

27-05-2016 19:27

 

Иван Ангелов стана европейски шампион в Лондон на 50 м гръб за ветерани във възрастова група 35-39-годишни с време 28.21 секунди! Новината вече се разпространява със скоростта на прериен пожар сред българските плувци. Всички се радват, а поздравленията нямат край.

 

Кой е Иван Ангелов?


Гърбистът е от Враца и е роден на 21 януари 1979 г. За плуването го открива Валентин Николов (Вальо), който го извежда до първите медали с екипа на местния „Ботев”. Вальо вероятно вече е научил новината и съм сигурен, че се радва от сърце. Празненството във Враца ще започне със страшна сила. Въпрос на минути. Поне така ми казват.  

 

Тренира при Лили Кръстева, Лазар Каменов, плува за НСА и „Славия”.

На европейското първенство за юноши в Глазгоу през 1997 г. е 12-и, а после и балкански вицешампион в Охрид през същата година.

 

От 1998-а в продължение на близо десет поредни години е непобедим на гръб. Прави рекорд на 50 м гръб на голям басейн (26.00). Две години по-късно участва на олимпиадата в Сидни.

Според ръководителя на българската делегация Жан Тушанов с когото разговарях преди 10 минути настроението сред нашите е еуфорично. Българите са 23 плуващи и 8 придружаващи. Отборът с българските знамена и бански се надъхва за още медали.     

 

Ето какво написа шампионът в Групата "Плуване&Водна топка" във ФБ:

"Да, Шампион на Европа. Ужасно тежко състезание, реални 17 000 участници, 2ч чакаш да влезеш в басейна, 15мин загрявка във водата и след това 4ч до старт. Благодаря на моята треньорка Лили Кръстева, за подкрепата на моя брат Явор Ангелов, а медала си посвещавам на бъдещата шампионка на България, моята племеница Жанет Ангелова. Благодаря на всички за страхотните пожелания и тези които повярваха в мен."  

 

Голям ден за българското спортно плуване. Имаме европейски шампион. Звучи като приказка.

 

Чакаме още медали!


КоментариDelfina

Спринт
Други новини