БГ EN

Новозеландец се гмурна до 100 м на един дъх

04-01-2011 00:00


 
Новозеландецът Уилям Трубридж се гмурна до 100 метра на един дъх съобщи новозеландският вестник „Ню Зеланд Хералд”. Това е нов световен рекорд като старият също принадлежеше на 30-годишният гмуркач от страната на маорите. Рекордът бе поставен на Бахамите на 14 декември 2010 г. при благоприятни атмосферни и водни условия. Постижението е особено впечатляващо защото гмуркачът не ползваше никаква помощ освен силата на своите ръце и крака. Той не носеше нито баластен колан, нито бе подпомогнат от плавници, а единственото му ръкотворно приспособление бе неопренов костюм.  

100 метровата дълбочина е постигната още през 1980 г. от легендарния френски водолаз и гмуркач Жак Майол (Човека-делфин), но тогава французинът ползва баластен колан, а след като достига отметката на 100 метра се изкачва нагоре с помощта на балон пълен с въздух. Трубридж се спуска надолу и после нагоре на един дъх и без да ползва никакви приспособления за въздух. Просто невероятно! Според Джой Котъл (член на управителния съвет на Асоциацията на новозеландските гмуркачи): „На тази дълбочина налягането те притиска с такава страхотна сила, че дробовете в гръдния ти кош се свиват до размерите на грейпфрут, а сърдечният пулс пада до 25 удара в минута.”      
 
Това е тринадесетият по ред рекорд на новозеландеца в свободното гмуркане. Първият опит на кивито е когато е осемгодишен и тогава достига 15 метра дълбочина. После започва да обикаля с родителите си с яхта из световните морета и океани. Особено любими са му Карибите, Атлантическия и Тихия океан. На 22-годишна възраст страстта му към гмуркането се завръща и той започва да поставя рекорд след рекорд. Ден преди това Трубридж достига заветната сто метрова отметка, но рекордът му не е признат. Причината е, че когато изплува на повърхността щипката му за нос не е била на мястото си. За световните водолазни рекорди се следи много строго като и най-малките нарушения се забелязват и могат да доведат до дисквалификация. Уилям Трубридж е наистина  невероятен гмуркач – истински вдъхновител на българските свободни гмуркачи!              

 

 


КоментариDelfina

Спринт
Други новини